Ultimele nouă autobuze Mercedes Citaro Hybrid, din cele 15 contractate de municipalitate, au ajuns la Oradea la sfârşitul săptămânii trecute, urmând ca, în două săptămâni, după finalizarea procedurii de înmatriculare și montării aparatelor POS, să circule pe rutele din municipiu.

Flota OTL s-a mărit cu încă nouă autobuze hibrid, acestea fiind ultimele din lotul de 15 contractat de municipalitate. Acestea au ajuns la Oradea sâmbătă, 10 aprilie, şi au fost prezentate ieri, 12 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în Piaţa Unirii. Primul autobuz hibrid a ajuns la Oradea pe 10 martie, iar celelalte cinci au fost livrate pe 25 martie. Primarul Florin Birta a menţionat că cele 15 autobuze Mercedes Citaro Hybrid au sosit la Oradea mai repede cu șase luni decât fusese prevăzut în contractul semnat la 3 august cu Mercedes-Benz Trucks & Buses Romania. Astfel, potrivit contractului, termenul de furnizare a autobuzelor hibrid era luna octombrie 2021. Valoarea contractului de achiziție a autobuzelor (fără TVA) este de 22.564.425 lei, finanțarea fiind asigurată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, contribuţia de la bugetul local fiind de doar 2%.

Potrivit directorului OTL, Viorel Pop, autobuzele sunt fabricate în Franţa, au o lungime de 12 metri şi o capacitate de 108 locuri din care 27 locuri pe scaun. Cele 15 autobuze noi îndeplinesc cele mai stricte standarde de poluare, sunt echipate cu un sistem de propulsie hibrid (motor diesel cu aspiraţie liberă întrunind standardul de emisii Euro-6 și motor electric). Autobuzele sunt prevăzute cu camere de supraveghere pentru siguranța călătorilor și includ un sistem de monitorizare a numărului de pasageri. Totodată, autobuzele se remarcă prin costul scăzut de operare, eficiență ridicată și consumul redus de combustibil. „În momentul frânării recuperează energie, încarcă acumulatorul şi nu au nevoie de staţie de încărcare”, a afirmat Viorel Pop. De asemenea, autobuzele sunt dotate cu porturi USB pentru încărcarea telefoanelor mobile.

„Alte 7 autobuze au mai ajuns în Oradea anul trecut, pe un alt program, România-Ungaria, realizat în colaborare cu Zona Metropolitană Oradea – şase autobuze Euro 6 și un autobuz hibrid, astfel că în acest moment vom avea în circulație 22 de autobuze noi, care vor asigura confortul orădenilor care circulă cu transportul în comun. La o oră de vârf, într-o zi, în Oradea avem aproximativ 70 de autobuze care sunt pe traseu, adică o treime din flota de autobuze pe care o avem a fost înnoită cu aceste autobuze”, a declarat Florin Birta. În privinţa achiziţiei de tramvaie noiu, primarul a anunţat că, până acum, din cele 20 de tramvaie Astra Impero au ajuns în Oradea 12, restul de opt urmând să fie livrate până în luna septembrie. „În următoarea perioadă de finanțare, cu siguranță municipiul Oradea va accesa și alți bani europeni pentru a moderniza în continuare această flotă, pentru că ne dorim să devenim unul dintre orașele cu un transport local printre cele mai bune din țară. Pot să vă spun că, în principiu, în perioada următoare de finanțare ne vom axa pe autobuze electrice și pe autobuze care vor funcționa cu hidrogen. Chiar până la finalul lunii mai, vom avea în Oradea în probă un autobuz electric, pentru a vedea eficiența lor și cât de bine funcționează un astfel de autobuz”, a anunţat primarul Florin Birta.