Asociaţia Exploratorilor Puşcaţii a instalat în data de 23 iulie, la Şuncuiuş, Igloo-ul cu numărul şapte din proiectul NoMad Library, Igloo-ul Viitorului, care găzduiește peste 350 de cărți cu teme despre știință și tehnică, dar și alte categorii.

Celelalte igloo-uri din cadrul proiectului au fost amplasate în Arad (Colegiul Economic Arad), lacul Ghioroc (Arad), Cheile Turzii (Cluj), Castelul Corvinilor (Hunedoara), Poiana Glăvoi (Bihor), Bâlea Lac (Sibiu).

Pentru trecătorii și curioşii care doresc să se delecteze cu paginile cărților din Biblioteca Mobilă, organizatorii transmit că biblioteca din Șuncuiuș este montată lângă postul Salvamont.

Cărţile stau la dispoziția tuturor trecatorilor, de la mic la mare. Membrii asociaţiei mai spun că nu se percepe nicio taxă pentru închiriere sau citire, singura condiţie cerută fiind doar bunăvoința de a returna cartea pe rafturile Bibliotecilor Mobile după utilizare.
 „De asemenea încurajăm turiștii binevoitori, să doneze din cărțile lor uitate pentru a le da o nouă viață, un nou sens prin intermediul acestui proiect”, spun membrii Asociaţiei Puşcaţii.

La această acțiune de montare a Bibliotecii Mobile, au participat șase membrii ai Asociației Exploratorilor Pușcatii și un copil, Rareș, în vârstă de 10 ani. 

„Pe această cale, amintim și mulțumim pentru implicare: Primăria Comunei Șuncuiuș, Parcul Natural Apuseni, Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo Bihor, Consiliul Județean Bihor”, au transmis organizatorii.  Dintre partenerii asociaţiei în acest proiect fac parte: Consiliul Județean Bihor, Parcul Natural Apuseni, Primăria Comunei Șuncuiuș, Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo Bihor, Vechiul Cazinou, Colegiul Național Elena Ghiba Birta, Colegiul Economic Arad.