Municipiul Oradea a predat executantului lucrării, Drum Asfalt, amplasamentul pe care se va edifica viitoarea parcare de lângă Spitalul Județean, în vederea realizării lucrărilor pregătitoare.

Acestea constau în: organizarea de șantier; relocarea rezervei de apă pentru stingerea incendiului cu provizorat pe durata execuției, rezervoarele parțial subterane urmând a fi demolate începând cu săptămâna viitoare; relocarea generatorului electric deținut de spital; relocarea unor rețele subterane de utilități de pe amprenta construcției precum și realizarea platformelor pentru foreză și trasarea piloților.

Clădirea parcajului va fi amplasată în aliniamentul străzii Gheorghe Doja, spre vest de spital, la intersecția cu strada Salvării. Prin intermediul acestei investiții vor fi create 516 locuri de parcare în cadrul unei construcții supraetajate cu regim de înălțime pe 5 niveluri (S+P+2E+Terasă), gândită în contextul geometriei terenului pentru folosirea pantei drumului lateral în vederea realizării a câte unui acces independent la fiecare nivel și optimizarea circulației.

Primele lucrări vor consta în executarea piloților până la adâncimea de 16 m, cu foraje, montare carcase și turnare beton, respectiv excavații. Utilitățile desființate și relocate, precum rezerva de apă și postul trafo de la Spitalul Județean, vor fi incluse în noua construcție a parcării.

Proiectul va conecta parcarea printr-o pasarelă de clădirea noului ambulatoriu.

Odată finalizată, parcarea va fi înglobată în sistemul unitar de monitorizare și de management al parcărilor din municipiul Oradea, aflat într-un permanent upgrade din punctul de vedere al echipamentelor și al programelor folosite.

„Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor reprezintă unitatea sanitară cea mai complexă a județului Bihor, îndeplinind totodată și funcția de spital de urgență, asigurând asistență medicală de specialitate în majoritatea specialităților pentru locuitorii din municipiul Oradea, din județul Bihor și chiar județele limitrofe. Pacienții și aparținătorii, dar și cadrele medicale, au nevoie de parcări în proximitatea Spitalului. În prezent, locurile de parcare disponibile sunt foarte puține comparativ cu numărul mare de solicitări”, precizează Primăria Oradea.

Odată cu demararea lucrărilor de la parcarea subterană, același constructor a preluat și amplasamentul noului ambulatoriu, ce se va construi în imediata vecinătate. Drept urmare, zona a devenit aglomerată din punct de vedere al accesului.

Valoarea contractului este de 45.854.744,67 lei fără TVA, iar termenul de execuție este de 18 luni.

În cursul săptămânii viitoare, municipalitatea va da ordinul de începere a lucrărilor, după care vor începe lucrările propriu-zise la parcarea multietajată.