Consiliul Local a aprobat, în şedinţa din 28 iulie, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea noului stadion, respectiv a noului complex sportiv pe care municipalitatea dorește să-l construiască în apropierea Sălii Polivalente.

„În ianuarie 2021, Consiliul Local vota o hotărâre pentru anularea unui PUZ privind construirea unor locuințe în această zonă. Hotărârea a fost însă atacată în instanță de inițiatorul acelui PUZ, iar instanța a anulat Hotărârea Primăriei privind anularea Planului Urbanistic Zonal. În acest moment, situația se reglementează prin PUZ-ul propus pentru construirea complexului sportiv, în sensul că într-unul dintre articolele sale se menționează că toate prevederile contrare acestui PUZ se anulează. Practic, prin aprobarea PUZ-ului pentru construirea complexului sportiv se anulează vechiul PUZ, care prevedea construcția de locuințe în zona respectivă. Asta înseamnă că putem demara procedurile de înaintare către Compania Națională de Investiții a întregii documentații pentru construirea noului stadion în zonă”, a declarat primarul Florin Birta înainte de şedinţa de consiliu, menţionând, totodată, că municipalitatea a făcut deja exproprierile pentru terenurile cuprinse în vechiul Plan Urbanistic Zonal, firma Selina, care trebuia să construiască blocuri în baza acestuia, fiind despăgubită.  

Noul PUZ vizează reconversia funcțională a zonei cuprinse între str. Făgărașului, str. Traian Blajovici, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” și Grădina Zoologică. Reglementările cu privire la organizarea urbanistică stabilite prin PUZ au un termen de valabilitate de 10 ani de la data aprobării lor.

Scopul principal al planului urbanistic a fost „corelarea prevederilor urbanistice cu investiția inițiată de municipiul Oradea pentru „Construire Complex Sportiv” cu infrastructura aferentă acestuia”.

Noul PUZ, care privește construirea Complexului sportiv pe str. Făgărașului, nr. 2 studiază un teren în suprafață de 211.664 mp, pe care se propun cinci obiective de investiție, care vor fi realizate etapizat: Obiectivul 1- construirea unui stadion cu regim de înălțime S+P + 3 R + terasă şi a unui hotel în regim de înălțime S+P+M +2E; Obiectivul 2 - protejarea și punerea în valoare a clădirilor vechi propuse pentru clasare sau protecţie locală (Capela Rhedey și clădirea situată în partea nordică a Liceului Sportiv și clădirea P+E situată în partea nordică a stadionului de atletism);  Obiectiv 3- parc și terenuri de sport (pe amplasament actual al grădinii zoologice se va amenaja un parc, iar în continuare până la str. Făgărașului se vor amenaja terenuri de sport); Obiectivul 4 - Liceul cu program sportiv, cu săli de sport și bazin de înot didactic; Obiectivul 5 - stadionul de atletism, construcție în regim de înălțime S+P+E cu pistă de încălzire și tribună.

„Ultimele două obiective depind foarte mult de transferul de proprietate de la Liceul cu program Sportiv, respectiv de la Ministerul Educației către municipiul Oradea. În discuțiile pe care le-am avut cu ministrul Educației în timpul vizitei sale din această săptămână la Oradea, am fost asigurat că Proiectul de Hotărâre de Guvern de care avem nevoie va fi finalizat și supus apoi aprobării. Totodată, am avut discuții cu Ministrul Dezvoltării, dl. Cseke Attila, în cadrul cărora l-am anunțat de supunerea spre aprobarea Consiliului Local a acestui PUZ, urmând ca săptămâna viitoare să înaintăm documentația către Ministerul Dezvoltării pentru construirea stadionului”, a completat primarul Florin Birta.

În ceea ce priveşte Grădina Zoologică, edilul şef a menţionat că a avut săptămâna aceasta o întâlnire cu primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, pentru mutarea acesteia în pădurea din Băile Felix. „Să sperăm că vom avea un consens cu primăria Sânmartin”, a afirmat Birta. El a precizat că toate costurile legate de relocarea Zoo vor fi suportate de municipalitate, iar administrator va rămâne Administraţia Domeniului Public Oradea.