Inimile a 200 de elevi au bătut, ieri, la unison, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități. S-a întâmplat în Parcul 1 Decembrie din Oradea, în cadrul unui eveniment organizat de CSEI ,,Orizont” Oradea, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

 

În jur de 200 de elevi au marcat ieri Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, participând la o activitate în cadrul Proiectului „Inimi pentru inimi”, ediția a X-a, organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” Oradea.

Evenimentul a debutat cu un cuvânt de bun venit adresat celor prezenți de către prof. dr. Angela Maruşca, directorul CSEI ,,Orizont” Oradea, şi de către Daniela Bot, coordonatorul proiectului.

Elevii care au participat la activitate au primit câte o inimioară colorată roşie, având o strofă şi refrenul cântecului ,,Prietenia” inscripționate pe spate. Copiii au ridicat inimioara spre cer, de zece ori, imitând pulsarea unei singure inimi care bate, împreună, cu gânduri de solidaritate şi respect faţă de persoanele cu dizabilităţi. Emoționant a fost și momentul în care toți cei prezenți au interpretat prima strofă şi refrenul cântecului ,,Prietenia”.

La manifestare au participat elevi din învăţământul de masă (Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu”, Oradea, Şcoala Gimnazială ,,Floare de Lotus”, Sînmartin, Grădiniţa nr. 30, Oradea), precum şi elevi din învăţământul special (CSEI ,,Orizont”, Oradea, CSEI Nr.1 Oradea, CSEI ,,Cristal” Oradea, Liceul Tehnologic Special Nr. 1, Oradea), părinţi, cadre didactice, reprezentanţi ai ISJ Bihor și ai Consiliului Judeţean Bihor.

Acţiuni similare au fost organizate, simultan, în şcolile partenere proiectului din Bihor, Arad, Tg. Mureş, Satu Mare, Braşov, Suceava, Timişoara, Bistriţa-Năsăud, Cluj Napoca, Hunedoara, Sălaj, Piatra Neamţ, Paşcani, Focşani, Huedin, Brăila, Turnu Roşu, Dorohoi.

Evenimentul s-a dorit a fi un îndemn la toleranţă, respect, solidaritate şi prietenie faţă de persoanele cu dizabilităţi.

„În urmă cu 10 ani, ne-am propus să dăm drumul la o acțiune, numită „Inimi pentru inimi”, dedicată copiilor cu dizabilități. Eu cred că proiectul este o reușită, pentru că, de-a lungul anilor, ni s-au alăturat și alte școli din învățământul de masă. De fapt, scopul acestui proiect era acest lucru: de a sensibiliza oamenii de rând, copiii din alte școli din învățământul de masă, să se alăture copiilor cu dizabilități, să-i înțeleagă, să-i tolereze, să-i respecte, să fie mai sensibili cu aceste persoane, pentru că și ei merită o șansă la viață. În acest proiect ni se alătură, în fiecare an, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Jandarmeria Oradea, Uniunea Femeilor Bihor Oradea și alte școli din învățământul de masă”, ne-a declarat Angela Marușca, directorul CSEI ,,Orizont” Oradea.

Activitatea s-a încheiat cu mesajul rostit împreună de către toți cei prezenți: „Nu fi indiferent! Arată că-ți pasă de semenul tău!”