Asociația Internațională „Euro Foto Art”, în parteneriat cu Muzeul Cetății și Orașului Oradea, a pregătit, pentru publicul vizitator și pentru turiștii care vor vizita Cetatea Medievală Oradea, o nouă expoziție de artă fotografică.

 

De această dată, pe simezele sălilor de expoziții temporare, ale colecției de tehnică și artă fotografică „Ștefan Tóth István”, din cadrul Secției de Istorie, vor fi instalate cele mai reușite fotografii de dans sportiv realizate de artistul fotograf Rob Ronda din Olanda.

Vernisajul expoziției va prefața ediția a VIII-a a Festivalului Internațional „Varadinum” Dance Festival, organizat de Clubul de Dans Sportiv „Stephany” Oradea, sub patronajul Federației Naționale și Internaționale de Dans Sportiv, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bihor.

Artistul fotograf olandez fotografiază dansul sportiv din anul 2004, de când a început să combine cele două preocupări personale: dansul și fotografia.

„Călătoresc în toată lumea, ca să fotografiez competiții de dans sportiv și, astfel, prin imaginile mele, îmi exprim pasiunea pentru dans. Arta fotografică poate fi un instrument important pentru a transforma o imagine frumoasă într-una și mai interesantă. Este posibil să evidențiez  și mai mult subiectul, atâta timp cât nu e exagerat. Mă bucur pentru faptul că una dintre fotografiile mele a fost valorificată ca inspirație pentru o pictură care a devenit apoi copertă de carte”, declară artistul fotograf Rob Ronda.

Cele mai importante locuri unde a fost invitat să fotografieze reputatul artist fotograf olandez au fost: Ostrava (Republica Cehă), Campionatul de dans latin, în 2005, respectiv Singapore (Republica Singapore), în 2007. „Artistul fotograf olandez este onorat de invitația primită de a fotografia la „Varadinum Dance Festival”, care va fi organizat în data de 18 iulie 2017, la Oradea, invitație pe care a primit-o cu mare plăcere. Chiar dacă a călătorit până în prezent în multe țări, aceasta va fi prima lui vizită în România”, menționează și artistul fotograf Ștefan Tóth, curatorul expoziției.

Vernisajul expoziției organizate în cadrului Anului Internațional Sfântul Ladislau va avea loc luni, 17 iulie, 2017, de la ora 11.00, în prezența autorului și a unui grup de arbitri internaționali de dans sportiv, sosiți la Oradea din mai multe țări europene.

Publicul prezent la eveniment va fi salutat de către Angela Lupșea, directorul Muzeul Cetății și Orașului Oradea, iar lucrările expuse vor fi prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov. Expoziția va fi deschisă oficial de către artistul fotograf Ștefan Tóth, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art” și curatorul expoziției. Despre artistul fotograf expozant va vorbi István Tóth, arbitru federal internațional, multiplu campion al României la dans sportiv.

Momentele muzicale vor fi susținute de către membrii Formației „Duo Varadiensis” - Lucian Malița și Thurzó Sándor József.

Expoziția, organizată în parteneriat cu Primăria municipiului Oradea, Muzeul Cetății și Orașului Oradea, respectiv Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea, va rămâne la dispoziția turiștilor și a publicului vizitator până în 27 august 2017, de marți până duminică, între orele 9.00 - 18.00.