În cadrul evenimentului Tipografia de idei | #hailamuzeu, sâmbătă, 17 august, va avea loc conferința „Olimpicii României”, susținută de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, istoric și manager al instituției muzeale, alături de Gabriela Szabó, multiplă campioană mondială și olimpică.

Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, împreună cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea, Hotel Continental, Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor” și Autogrand Oradea - Skoda, organizează, în cadrul evenimentului Conferințele Tipografiei de idei | #hailamuzeu, conferința Olimpicii României, susținută de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, istoric și manager al instituției muzeale, alături de Gabriela Szabó, multiplă campioană mondială și olimpică. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 17 august, de la ora 20.00, în parcul Muzeului Țării Crișurilor (str. Armatei Române nr.1/A). Această conferință va fi o sinteză a participării României la Jocurile Olimpice din 2024, oferind o perspectivă unică asupra succeselor și provocărilor întâmpinate de sportivii români. Prof. univ. dr. Gabriel Moisa și Gabriela Szabó vor discuta despre impactul și importanța acestor realizări în contextul sportului românesc.

Gabriela Szabó a devenit prima campioană olimpică la semifond din România, câștigând aurul la 5000 m la Jocurile Olimpice din Sydney 2000. În 1999, la Dortmund, Gabriela Szabó a stabilit cea mai bună performanță europeană indoor în proba de 5000 de metri, un record care a rămas nedoborât până în 2020, când Konstanze Klosterhalfen (Germania) a îmbunătățit această performanță.

După retragerea din competiții în 2004, a ocupat funcții importante în Federația Română de Atletism și a fost ministru al Tineretului și Sportului în 2014. A primit titlul de „Maestru Emerit al Sportului” și numeroase alte distincții. Intrarea este gratuită.