În şedinţa extraordinară de azi a Consiliului Local Oradea vor fi supuşi aprobării indicatorii tehnico-economici pentru amenajarea a două zone pietonale - în Piaţa Magnoliei şi pe strada Nufărului.

 

Vor fi amenajate astfel piaţete în suprafaţă de 9.850 mp, respectiv 5.270 mp, valoarea estimată a lucrărilor fiind de 10,48 milioane lei, respectiv 8,3 milioane lei. Pe ordinea de zi a şedinţei CLO de mâine figurează, printre altele, trei proiecte privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru amenajarea câte unei zone pietonale în cartierele Ioşia, Nufărul şi Rogerius. Dacă primul proiect, cel privind amenajarea zonei din spatele Sălii Sporturilor, a fost prezentat săptămâna trecută de viceprimarul Florin Birta, ieri acesta a prezentat proiectele pentru amenajarea zonei pietonale de pe strada Nufărului, lângă McDonalds, şi pentru amenajarea Pieţei Magnoliei. Potrivit lui Birta, piațeta din str. Nufărului va avea o suprafață aproximativă de 5.270 mp, valoarea estimată fiind de 8,3 milioane lei cu TVA inclus. Potrivit proiectului, va fi înlocuit tot asfaltul din zonă, iar la finalizarea lucrărilor, accesul auto va fi restricţionat. „Se va elimina vegetaţia fără valoare dendrologică şi vom planta 40 de arbori de dimensiunii medii şi mari. În mijlocul piațetei vom amenaja o zonă centrală care va fi exclusiv pietonală. Aici se va realiza un pavaj din piatră naturală, zona fiind destinată petrecerii timpului liber, odihnei și organizării a diverse activități. Între acest spațiu central și blocurile de locuințe va fi plantat un aliniament de arbori care să asigure liniștea și protecția fonică”, a menţionat viceprimarul Florin Birta. De asemenea, este prevăzută amenajarea unei piste de biciclete, a unui spaţiu de odihnă pentru biciclişti cu loc pentru parcarea bicicletelor. Pentru amenajarea zonei pietonale vor fi sacrificate în jur de 40 locuri de parcare. Termenul de realizare a lucrărilor este de aproximativ 12 luni după semnarea contractului de proiectare şi execuţie, viceprimarul estimând că piaţeta va fi gata în cursul anului viitor.

O altă piaţetă va fi amenajată în cartierul Rogerius, în Parcul Magnoliei. Suprafaţa avută în vedere este de aproximativ 9.850 mp, valoarea estimată pentru lucrări fiind în jur de 10,48 milioane lei, TVA inclus. „Din suprafaţa totală de 9.850 mp, 4.050 mp va fi o suprafață acoperită cu piatră cubică, 2.150 mp o platformă de granit, iar 3.170 mp va fi o suprafață înierbată. Prin lucrările de amenajare a Pieţei Magnoliei, suprafețele verzi vor crește de la 2.600 mp în prezent la 3.200 mp. Pe lângă vegetația existentă, care va fi păstrată în totalitate, se prevede plantarea a 35 de platani și a 35 de magnolii”, a menţionat Florin Birta. În acest caz, durata de implementare a proiectului este de 18 luni de la semnarea contractului de proiectare şi execuţie.

„Circa 3-4 luni va dura procedura de licitație, după care încă 45 de zile procedura de proiectare, prin urmare estimăm că undeva în toamnă vom putea începe lucrările la cele trei piațete”, a afirmat viceprimarul.

Odată ce vor primi aprobarea din partea CLO, proiectele pentru cele trei zone pietonale de cartier vor fi înaintate spre finanțare în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020 - POR 4.1 - Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.