Municipalitatea orădeană a decis, în aceste zile, să taie 15 arbori de pe malul stâng al Crișului Repede, în zona străzii Principatelor Române, stârnind reacții vehemente din partea locuitorilor urbei, care acuză ”masacrul în vreme de izolare”. Motivul invocat de Primărie – arborii trebuie să facă loc unei piste de biciclete.

Arhitectul Cristian Pușcaș a postat azi, pe Facebook, o imagine care îi arată pe muncitorii care toaletează arborii de pe malul Crișului Repede înainte de a-i doborî. ”#Stațiîncasă. Țeapă... pe malul Crișului”, a fost textul care a însoțit fotografia. Aceasta a stârnit reacții din partea orădenilor, ecologiști sau nu. ”Primăria Oradea nu stă suficient în casă. Probabil a venit momentul să o trimitem acasă. Exemplu de masacrare în vreme de izolare...”, a fost reacția lui Andrei Acs. ” Defrișarea e o crimă de mediu. Pe Strada Principatelor Unite, lîngă parcarea din Tudor Vladimirescu, se curăță malul Crișului de arbori. Ar fi păcat să nu putem admira betonul și mărețele ctitorii din cauza unor coroane de arbori. Dar primăria Oradea nu defrișează. Ea "dezvoltă" orașul. Slavă partidului și conducătorului iubit! (Cel de-acuma, nu cel din trecut. Că măcar cei de dinainte de Revoluție aveau grija de patrimoniul natural.)”, a postat Orlando Balaș, crezând, inițial, că e vorba doar de o toaletare a acestor arbori. Alte reacții: ”Trist, foarte trist. Motive  pot fi invocate, alți copaci pot fi plantați, dar barbaria nu poate fi acceptată! Protejați natura!!”, "Să crăpaţi, precum tăiaţi",  "Ei ar trebui tăiaţi, nu copacii" sau ”Primăria Oradea nu stă în casă”.

Municipalitatea a replicat susținând că a primit acordul Agenției pentru Protecția Mediului pentru tăierea acestor arbori, majoritatea oțetari, pentru a putea fi amenajată pista de biciclete prevăzută în proiectul de amenajare a malului Crișului. În plus, promite că vor planta, în locul acestora, alți 50 de platani.

"Municipiul Oradea derulează în prezent proiectul "Creşterea mobilităţii pietonale şi ciclistice pe malul stâng al Crişului Repede în municipiul Oradea". Acest proiect este finanţat din fonduri europene şi prevede amenajarea malului stâng al Crişului Repede, în zona dintre Podul Sf. Ldislau şi Podul Centenarului. Proiectul include şi plantarea a 50 de arbori (platanus acerifolia) pe aliniamentul malului stâng al Crişului Repede, de-a lungul porţiunii de promenadă, între Podul Ladislau şi Podul Centenarului. În urma analizei amplasamentului au fost identificați un număr de 51 de arbori existenți după cum urmează: 11 oțetari, 1 corcoduș, 19 ulmi, 5 arțari, 1 celtis și 14 plopi. Agenția pentru Protecția Mediului – Bihor, prin avizul nr. 4659/BCFM/18.03.2020, a avizat favorabil tăierea a 15 arbori (11 arbori din specia oțetar, 1 corcoduș și 3 arbori din specia plop), în locul cărora se vor planta 50 de platani, cu înălțimi cuprinse între 3 metri şi jumătate și 4 metri", se menționează într-un comunicat al Primăriei Oradea.