Orădenii care trec prin centrul oraşului sunt momiţi, din nou, de reprezentanţii unei firme care le promit apariţii în reclame şi campanii publicitare.

Mai mulţi cetăţeni ne-au sesizat în ultima perioadă că au fost abordaţi de reprezentanţii unei aşa-zise agenţii de modeling pe Corso-ul orădean. Prezenţa „recrutorilor” nu este o noutate, aceştia apărând periodic pe Corso, nu doar în Oradea, ci şi în alte oraşe din ţară.

Reprezentanţii unei firme cu sediul pe strada Aurel Lazăr le promit orădenilor apariţii în reclame şi în diverse campanii publicitare, abordate fiind nu doar tinerele sau adolescentele, ci şi mamele cu copii. Mămicilor cu copii li se promite un viitor bănos micuților, făcându-i modele care să pozeze în cataloage de îmbrăcăminte. Adolescenții sunt recrutați și ei ca fotomodele, iar tinerelor li se promit sume de bani și produse profesionale sau îmbăcăminte gratuite. SC All Sorts of People SRL sau The Beauty of Afirmation SRL sunt numele a două firme cu ai căror reprezentanţi s-au întâlnit mai mulţi orădeni care au trecut în ultimele zile pe strada Republicii. Cei abordaţi sunt invitaţi în biroul de pe strada Aurel Lazăr, unde li se cere să achite 100 de lei pentru început, iar apoi câteva sute de euro pentru contracte în urma cărora ar urma să devină vedete. Până acolo, însă, tinerilor li se solicită o taxă de înscriere, iar apoi sunt chemaţi pentru o şedinţă foto pentru care sunt taxaţi din nou, cu câteva sute de euro. Escrocheria este veche şi întâlnită nu doar în Oradea, ci şi în alte judeţe din ţară.

„Agenţiile de casting” şi-au schimbat denumirile, dar aparţin aceloraşi persoane, iar mirajul câştigurilor fabuloase îi face pe mulţi să dea crezare indivizilor, dându-şi seama prea târziu că au fost înşelaţi şi păgubiţi.

I s-a întâmplat recent unei femei din Brăila, care, potrivit site-ului obiectivbr.ro, a achitat 120 de lei pentru înscriere, iar apoi a fost sunată şi i s-a propus o şedinţă foto profesională, care ar fi costat 2.000 de euro, din care firma ce acţionează şi în Oradea, All Sorts of People, s-a oferit să achite 1.600. Victima a plătit 400 de euro pentru un album cu 15 fotografii, iar abia mai târziu şi-a dat seama că a fost înşelată.

Opt plângeri în Bihor

„Aş dori să raportez nişte persoane care escrochează oamenii de pe strada Republicii şi care promit şedinţe foto şi machiaje profesioniste pentru diferite reviste şi aş vrea să ştiu de ce nu se scrie despre asta pentru că e în interesul comunităţii. Este ruşinos să se întâmple aşa ceva în Oradea şi aş vrea să cred că se poate face ceva împotriva acestor şarlatani. Firma se numeşte SC The Beauty Of Afirmations SRL, cu adresa pe str. Aurel Lazar nr. 6”, ne semnalează Ioana T. din Oradea.

La o simplă căutare pe internet sunt afişate zeci de articole despre aceste agenţii de publicitate, dar şi mărturii ale unor oameni care au fost înşelaţi de-a lungul anilor.

La sfârşitul lui 2017, în mai multe judeţe din ţară au fost efectuate şase percheziţii la persoane bănuite că ar fi obţinut bani de la victime de diferite vârste, promiţându-le că le vor promova pe diferite site-uri, în scopul încheierii unor contracte cu firme de publicitate sau modelling.

„În urma verificărilor efectuate de către poliţişti, s-a stabilit că aceleaşi persoane ar fi înfiinţat în mod succesiv mai multe societăţi comerciale, care ar fi deschis puncte de lucru în toată ţara, însă nu ar fi efectuat niciodată demersuri în sensul celor promise cu ocazia încheierii contractelor”, anunţa, printr-un comunicat la vremea respectivă, Poliţia Română.

În Bihor, la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice  există opt plângeri depuse de cetăţenii abordaţi de „recrutori”, poliţiştii bihoreni efectuând cercetări în cadrul unui dosar penal. Angajaţii aşa-numitor agenţii îşi continuă nestingheriţi, deocamdată, activitatea de racolare a victimelor, astfel că orădenii sunt sfătuiţi să fie prudenţi şi să nu se lase înşelaţi.