Asociaţia Nevăzătorilor Bihor a organizat primul curs de formare pentru tineri care vor să se specializeze în orientare și mobilitate cu ajutorul bastonului alb. Cursul a debutat joi, 7 iulie.

Blind Steps - Orientare și mobilitate pentru nevăzători” - proiect al Asociației Nevăzătorilor din România Filiala Bihor aduce vești noi pentru persoanele cu deficiențe de vedere din toată țara! În a doua parte a lunii iunie, o echipa formată din doi tineri din cadrul asociației orădene a călătorit la Centrul de Reabilitare pentru Nevăzători din Hurdal, Norvegia unde s-au specializat în orientare și mobilitate cu ajutorul bastonului alb. După participarea la curs, cei doi formatori calificați sunt pregătiți să își împărtășească cunoștințele cu colegii din țară pentru a răspândi o manieră corectă de utilizare a acestui bun prieten al nevăzătorilor.

Astfel, joi, 7 iulie Asociația Nevăzătorilor Bihor a organizat primul curs din cadrul proiectului amintit. În cadrul cursului 10 tineri vor fi formați ca instructori, facilitând distribuirea la nivel național a acestui nou program. Pe toată durata acestui curs va fi alături de cei doi formatori Elena Daniela Trifan - specialist în reabilitare din cadrul Norge Blideforbund Rogaland (Asociația Nevăzătorilor din Norvegia  Filiala Rogaland).

De asemenea, la sfârșitul acestei luni va fi derulat și cel de-al doilea curs - cel destinat beneficiarilor finali. Acesta va avea loc în data de 19 iulie. „Încurajăm participarea a cât mai multor persoane cu deficienţe de vedere, în special a tinerilor, pentru îmbunătăţirea gradului de autonomie personală şi un stil de viaţă cât mai independent. În cadrul proiectului se va elabora şi un Ghid de iniţiere în utilizarea bastonului alb pentru orientare în spaţii interioare şi exterioare a persoanelor lipsite de vedere”, a transmis asociaţia.

Proiectul este posibil datorită obţinerii unei finanţări nerambursabile din partea Consiliului Judeţean Bihor, alocată în baza Legii Nr. 350/2005, Asociaţia Nevăzătorilor din România Filiala Bihor asigurând din surse proprii cofinanţarea proiectului.