Primăria Oradea a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea imobilelor situate pe strada Aurel Lazăr, nr. 3, str. Libertății nr. 2-4 (Palatul Levay) și str. Iosif Vulcan nr. 3.

Clădirile se află în prezent într-o stare de degradare. Prin lucrările care urmează să înceapă vor fi reabilitate atât fațadele principale, cât și cele din curtea interioară. Totodată, vor fi reabilitate învelitorile, șarpantele, cât și partea de tâmplărie a imobilelor.

În urma licitației publice deschise, au fost semnate contractele de execuţie pentru reabilitarea fiecăruia dintre cele trei imobile. La clădirea de pe strada Aurel Lazăr nr. 3, lucrările vor fi executate de firma Vitan Exim. Valoare contractului este de 900.549,83  lei (fără TVA), termenul de finalizare a lucrărilor fiind de 12 luni. De reabilitarea Palatului Levay se va ocupa asocierea formată din firmele Avasi Prodcom (lider) și Euras (asociat). Valoarea contractului este de 2.515.040,05 lei (fără TVA), lucrările urmând să se finalizeze în termen de 12 luni. Executantul lucrărilor de reabilitare a faţadelor imobilului de pe strada Iosif Vulcan nr. 3 este asocierea Avasi Prodcom (lider) și Euras (asociat). Valoarea contractului este de 604.022,84 lei (fără TVA), durata totală de execuţie a lucrărilor fiind de 12 luni.

Lucrările de reabilitare se vor realiza prin „Programul multianual de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în ansamblul urban - Centrul istoric Oradea”, program demarat de municipalitate în anul 2014 și aflat sub coordonarea Direcției  Arhitect Șef.

Supervizarea lucrărilor este asigurată prin Direcția Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, dirigenția de șantier revenindu-i Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice.

După organizarea consultărilor cu proprietarii, se vor emite ordinele de începere a lucrărilor și vor fi montate schelele.

„La alegerea imobilelor care vor intra în reabilitare s-a ținut cont de zonele în care acestea sunt situate. Astfel, clădirea de pe Aurel Lazăr nr. 3 a fost luată în considerare prin Programul multianual de reabilitare datorită atât a valorii ei arhitecturale, cât și datorită pietonalizării și modernizării recente a străzii Aurel Lazăr prin fonduri europene. Pe această stradă, imobilul de la nr. 4 a fost deja reabilitat, aflându-se în curs de reabilitare Casa Markovits Matheser de la nr. 21, fostul sediu Telekom de la nr. 17 și clădirea Hotelului Park situată pe strada Republicii, colț cu Aurel Lazăr”, a precizat Adriana Lipoveanu - coordonatoarea  Programului multianual de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în ansamblul urban - Centrul istoric Oradea.

În ceea ce privește Palatul Levay, acesta a fost programat pentru reabilitare încă de acum trei ani, fiind inclus în bugetul aprobat al Primăriei Oradea, dar procedurile de licitație derulate anterior s-au încheiat fără succes, fie din lipsă de ofertanți, fie din cauza unor ofertanți necalificați.