Ziua Foștilor Deținuți Politic a fost marcată de o slujbă de parastas oficiată de Preasfințitul Părinte Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, eveniment găzduit de Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime”, din Parcul Traian, paroh pr. Emilian Susan.

În prezența familiilor unor foști deținuți politic din Bihor, ca în fiecare an, martirii neamului românesc care s-au sacrificat în închisorile Gulagului românesc au fost pomeniți în cadrul slujbei de parastas, oficiată de ierarhul ortodox al meleagurilor bihorene, Preasfințitul Părinte Sofronie Drincec. „An de an, la 9 martie, de Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia Armeni se face pomenirea în întreaga Biserică Ortodoxă Română a tuturor celor care s-au jertfit pentru demnitatea și libertatea noastră în închisori și lagăre, în deportări, surghiunuri și exil, orice fel de exil, inclusiv cel interior. Este pomenirea celor care cu demnitate, în timpuri grele, au rezistat cu credință când peste țara noastră s-a lasat întunericul, un întuneric dens, materialist, așa cum dicta ideologia celor fără frică de Dumnezeu, fără respect față de oameni, o ideologie care a făcut atât de multe victime. Un întuneric dens s-a lasat odată cu instaurarea prin forță și sub amenițarea unei armate străine de ocupație, prin instalarea unui regim străin de sufletul poporului nostru. Întunericul s-a așezat peste biata noastră țară, și așa sfâșiată, cu răni profunde în urma ultimei conflagrații mondiale. În astfel de condiții, când poporul a rămas la mila lui Dumnezeu, abandonat de tot și de toate, nu însă și de Dumnezeu, oameni cu mult curaj și demnitate, educați în cinstita tradiție românească și cu frică de Dumnezeu, au ales să se sacrifice, dar nu numai ei, ci și familiile lor, pentru demnitatea poporului lor. Astfel, umilințele la care a fost supus poporul și întunericul care s-a lăsat peste țară au fost paradoxal biruite prin sacrificiu, prin sudoare, prin lacrimi, prin sânge, prin moarte martirică, prin lipsa oricărei bucurii, prin frigul extrem și prin foamete, toate au fost biruite prin razele de lumină din sufletele atâtor pătimitori, care s-au rugat și care în închisoare și-au dat seama că ultimul refugiu este în Dumnezeu. Și l-au găsit acolo pe Dumnezeu”, a subliniat Prea Sființia Sa Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei.

După frumoasele cuvinte, Preasfințitul Părinte, însoțit de părintele paroh al Bisericii „Sfânta Treime”, Emilian Susan, s-au deplasat, împreună cu familiile foștilor deținuți politic, la troița din Parcul Traian, unde au spus rugăciunea „Tatăl Nostru” și au asistat la depunerea unei coroane de flori de fostul deținut politic Papp Iuliu.