Parchetul General a anunțat, vineri seară, că a deschis un dosar penal având ca obiect conținutul înregistrării din interiorul DNA Oradea, în urma denunțului unui ONG, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem în această cauză.

 

„Pe rolul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, urmare a unui denunț formulat de o organizație non-guvernamentală, s-a constituit un dosar penal având ca obiect conținutul unor convorbiri dintr-o înregistrare audio apărută în spațiul public și care ar fi fost purtată între procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea. Precizăm că în această cauză, în cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2019, procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).
Avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din ianuarie 2018, despre care spune că nu știe dacă e autentică, el cerând un punct de vedere DNA Oradea în acest sens. În înregistrare se vorbește de urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei". Avocatul susține, pe site-ul casei de avocatură pe care o reprezintă, că a primit înregistrarea anonim și dă numele celor care ar fi participat la ședința DNA Oradea, spunând că le recunoaște vocile personal. Astfel, el îi nominalizează pe procurorii Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin și Rus Lucian, de la DNA Oradea.

„Dacă e reală apar detalii incredibile despre completele favorabile DNA Oradea și cele nefavorabile, despre acțiuni de intimidare a judecătorilor prin trimiterea a 2 judecători în judecată. Nume importante ce apar în discuție: judecători Denisa Vidican, Cioflan Adina, Soane Laura, Udroiu Mihail Filimon Florin, Musta Ovidiu, Berindei Olimpiu Daniel, Mihaela Patraus, Român Florica ( Curtea de Apel Oradea ), Bic Denisa, Vlad Marian (Tribunalul Bihor la un moment dat), judecătoarele Haiduc Simona, Miclo Laura, Remus Nemeș (Tribunalul Satu Mare). Dacă înregistrarea e autentică ar trebui să urmeze arestări la DNA Oradea. Dacă nu e autentică trebuie să vedem ce specialist a putut folosi vocile a 5 procurori. Vocea cea mai puternică din înregistrare pare a fi a procurorului Man Ciprian. Cine e autorul înregistrării și care e scopul acesteia rămâne de stabilit …", scrie avocatul Răzvan Doseanu.

Conducerea DNA a anunțat, sâmbătă, că se delimitează de orice act al personalului care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraților și a precizat că a solicitat note explicative DNA Oradea în urma publicării înregistrării.

„Conducerea DNA se delimitează de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraților, susținând în mod constant că procurorii DNA trebuie să își desfășoare activitatea de urmărire penală cu imparțialitate și stricta respectare a legii și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor. În ceea ce privește aspectele legate de realitatea înregistrării apărute în spațiul public și de eventualele nelegalități în declanșarea de către Serviciul Teritorial Oradea a urmăririi penale în unele dosare cu magistrați, au fost solicitate note explicative din partea colectivului acestei subunități de Parchet", anunță DNA, într-un comunicat de presă remis sâmbătă.

În ceea ce privește activitatea Serviciului teritorial Oradea, din dispoziția conducerii DNA, în 2018, procurorul șef adjunct, care coordonează această subunitate, a efectuat două controale, respectiv în martie și decembrie 2018, iar în urma primului control s-a propus, printre altele, neprelungirea delegării pentru procurorul șef al acestui Serviciu, propunere care a fost însușită și materializată prin delegarea unui alt magistrat în această funcție de conducere, începând din 1 aprilie 2018. De asemenea, au fost preluate la Structura Centrală două cauze care vizau magistrați și în care ulterior s-a dispus soluția clasării. „În cursul aceluiași an, Inspecția Judiciară din cadrul CSM a efectuat un control la Serviciul teritorial Oradea reținând deficiențe manageriale în sarcina celor doi procurori șefi care au îndeplinit funcții de șefi în ultimii ani. În același raport s-a consemnat că nu au existat stări conflictuale între procurorii din această structură și instanțele de judecată", precizează DNA.