Președintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, a semnat ieri contractul de finanțare al proiectului privind înfiinţarea Parcului Științific și Tehnologic Bihor. Finanţarea este asigurată prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

Parteneri în proiect sunt județul Bihor prin Consiliul Județean Bihor, Universitatea din Oradea, Societatea Parcuri Industriale Bihor și Societatea Parc Științific și Tehnologic. Valoarea totală a proiectului este 32.976.255,68 lei cu TVA (aprox. 6,8 mil euro).  

„Cea mai importantă contribuție a acestui proiect este că beneficiarii direcți, adică acele companii care vor fi rezidente, își vor putea mări gradul de inovare. Acesta a fost, de altfel, principalul punct pentru care conducerea Consiliului Județean Bihor a decis să fie parte a proiectului alături de mediul academic orădean, căci inovarea companiilor ce activează la noi în județ, prin acele structuri de cercetare și transfer tehnologic ce le oferă Parcul Științific ar putea fi elementul-cheie pentru a rămâne pe piață și a-și diversifica produsul ori procesele de producție. Și, nu în ultimul rând, va fi un punct forte pentru atragerea de companii axate pe cercetare și inovare înspre parcurile industriale din Tileagd, Săcueni și Tămășeu”, a declarat Pasztor.

În afară de construcția în sine a clădirii din Oradea cu laboratoare și dotările aferente, săli de conferințe și parcări, printre cele mai importante realizări așteptate odată cu implementarea acestui proiect se numără: cinci transferuri tehnologice realizate de Parcul Științific și Tehnologic Bihor, cinci studii tehnologice oferite întreprinderilor de către Parcul Științific și Tehnologic Bihor, două activități de internaționalizare, un eveniment/ curs de formare în inovare organizat, cinci locuri de muncă nou create în domeniul tehnologiilor avansate.

„Mă bucur că, în sfârșit, am reușit să semnăm acest contract cu Ministerul Fondurilor Europene pentru realizarea primului Parc Științific și Tehnologic din județul Bihor. Este un proiect important pentru județul nostru și pentru transformarea Universității din Oradea într-un pol regional de cercetare și inovare. Pe termen mediu și lung, acest lucru va însemna șanse mai mari pentru tinerii absolvenți ai Universității de a-și găsi locuri de muncă mai bine plătite, iar pentru companiile bihorene va însemna oportunități în vederea dezvoltării prin transfer tehnologic”, a declarat vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang. 

Clădirea va avea un regim de înălțime P+2E pe o suprafață utila totală de 4.899,64 mp, pe un teren de 7.622 mp situat în intravilanul municipiului Oradea, adiacent str. Ceyrat, în vecinătatea Universității Oradea și a cartierului de locuințe nou înființat „Prima Universității”, având front la strada Ceyrat. Imobilul propune amenajarea la nivelul parterului a unei zone de cercetare şi prototipare care va cuprinde: trei laboratoare de prototipare dotate cu aparatură performantă, un laborator de cercetare materiale avansate, un laborator cercetare inteligenţă artificială, o sală de conferințe cu o capacitate de 300 persoane, recepție, garderobă, foaier/zona expozițională, cafenea/depozit, sală de mese,

anexe sanitare, spații tehnice și depozitării, circulații/holuri, casa scării.

„Activitățile de cercetare se vor realiza prin intermediul specialiștilor angajați din cadrul universitar. Se vor presta activități de cercetare a materialelor (plastice, metalice) prin intermediul echipamentului performant. Cercetarea inteligenței artificiale se va efectua în cadrul salii de server, sala care va fi dotată cu echipament specific tipului de cercetare: server procesare algoritmi de inteligenţă artificială”, a menţionat purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, Adrian Simon.

La etajului 1 se propune amenajarea a 15 laboratoare de tip Open Lab, trei laboratoare Makers Eco-System, sală de mese, sală de ședințe, cameră IT&C, anexe sanitare, spaţii administrative, terasă, circulații/holuri, casa scării.

În cadrul acestor laboratoare se vor efectua activități de transfer tehnologic în domeniul IT.

La etajul 2 se propune amenajarea a 15 laboratoare de inovare, patru laboratoare Makers Eco-System, sală de mese, sală de ședințe, anexe sanitare, circulații/holuri,

casa scării. Durata de implementare a proiectului este 21 septembrie 2020 – 31 iulie 2023.