La sfârșitul săptămânii trecute, mai exact vineri, 11 octombrie, a avut loc deschiderea oficială a Parcului Științific și Tehnologic, un spațiu pentru cercetare și inovare tehnologică.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a participat la evenimentul de inaugurare.

„Oradea și județul nostru au cunoscut în ultimii ani o perioadă de dezvoltare accelerată. Pentru ca acest ritm să continue, e nevoie să sprijinim mediul de afaceri local și să asigurăm condiții pentru inovare și tehnologie de înaltă calitate. Împreună cu Universitatea din Oradea și Agenția de Dezvoltare Locală Oradea am realizat acest proiect important pentru dezvoltarea județului nostru”, a declarat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Parcul Științific, denumit Oradea STEAM Park (oradeasteampark.com/),  găzduiește laboratoare avansate și spații de lucru pentru companii și instituții de cercetare. Pe lângă facilitățile de prototipare, inteligență artificială și testarea materialelor, parcul oferă spații de conferințe și birouri pentru închiriere. Scopul său este să sprijine colaborarea între mediul academic și sectorul privat, stimulând inovația și dezvoltarea tehnologică.

Managerul Parcului Științific și Tehnologic, Răzvan Pătcaș, a precizat: „Companiile care vin aici au la dispoziție toată infrastructura de a-și realiza un proiect tehnic și de a-l face realitate în laboratoarele noastre. Parcul Științific este foarte bine poziționat în a oferi unui Start-Up, sau unei companii, atât locul propice pentru a-și desfășura activitatea, cât și infrastructura necesară”.

Răzvan Pătcaș a menționat importanța infrastructurii de cercetare și colaborarea cu universitățile, subliniind că aceste facilități ajută companiile să dezvolte produse și proiecte tehnice. A subliniat, de asemenea, poziționarea strategică a parcului lângă Universitatea din Oradea și Campusul pentru învățământ dual, un model folosit deja în țări dezvoltate din Europa. 

Clădirea are un regim de înălțime Parter+2 Etaje și o suprafață desfășurată de 5.417 mp. Aceasta include spații pentru laboratoare de cercetare și prototipare, laboratoare de cercetare în inteligență artificială și laboratoare de tip Open Lab și Makers Eco-System. La primul etaj a fost amenajată o sală de conferințe cu o capacitate de 300 de locuri. La exterior s-a realizat o parcare cu 57 de locuri.

Valoarea totală a investiției este de 43,7 milioane de lei, cu TVA, finanțarea fiind asigurată în proporție de 60% din bugetul Consiliului Județean Bihor și 40% din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020.