În anul 2019, valoarea totală a investiţiilor atrase în parcurile industriale din municipiul Oradea se ridică la 40,67 milioane euro. Anunţul a fost făcut de Alina Silaghi, directorul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, companie care administrează cele patru parcuri industriale orădene.

Directorul ADLO, Alina Silaghi, a prezentat ieri un bilanţ al activităţii derulate de societatea pe care o conduce în anul 2019. ADLO deţine patru titluri de parc industrial pentru amplasamentele situate pe Calea Borșului (130,02 ha), strada Ogorului (83,5 ha), strada Uzinelor (17,8 ha) şi pe strada Corneliu Baba (6,5 ha). Potrivit Alinei Silaghi, în Parcul Industrial I infrastructura de utilităţi este finalizată în proporţie de 100%, în Parcul Industrial II – în proporţie de 90% pe suprafaţa iniţială, respectiv de 60% pe suprafaţa extinsă, iar în Parcul Industrial III au fost finalizate lucrările la rețeaua de canalizare și hidranți și la rețea electrică, urmând ca până la sfârşitul acestui an să fie finalizate lucrările la infrastructura rutieră. „În Parcul Industrial Oradea IV s-a obținut avizul tehnic de racordare la rețeaua de energie electrică, s-a realizat PUZ-ul și în prezent se lucrează la studiul de fezabilitate”, a declarat Alina Silaghi.

Tot în anul 2019 au avut loc 11 sesiuni de licitație pentru terenurile din parcurile industriale în urma cărora au fost aribuite 10 parcele de teren în suprafață totală de 62.420 mp și au avut loc șapte proceduri de negociere directă cu două companii străine din Germania, o companie din Franța și patru companii românești. „Valoarea totală a investițiilor atrase în parcurile industriale pe anul 2019 este de 40.678.910 euro, dintr-un total de 387 milioane de euro atrase până în prezent, acestea urmând a genera un număr total de 8500 de locuri de muncă până în anul 2021. Investiția mare atrasă prin negociere directă în anul 2019 în parcurile industriale din Oradea are o valoare totală de 5 milioane de euro, aceasta urmând a genera un număr de 100 de locuri de muncă. Investiția, constând în hale de închiriat, va fi realizată de Global Invest, pe o suprafață de 22.484 mp în Parcul Industrial Oradea I de pe strada Borșului. Partea operațională va fi asigurată de compania IWIS Engine System, cu o investiție în utilaje și echipamente în valoare de 9 milioane euro”, a menţionat directorul ADLO. Alina Silaghi a precizat că în parcul industrial de pe Calea Borşului a mai rămas disponibilă o singură parcelă disponibilă, în suprafaţă de 5.000 mp. De asemenea, sunt deschise două licitaţii pentru parcul de pe strada Uzinelor, pentru patru parcele de teren. Pe de altă parte, Alina Silaghi a anunţat că, în 2019, ADLO a negociat cu o mare companie auto pentru a deschide o fabrică la Oradea, însă discuţiile sunt în stand by. Valoarea investiţiei s-ar ridica la peste 30 milioane euro. De asemenea, Silaghi a afirmat că, în cadrul întâlnirii anuale pe care o organizează cu rezidenţii din parcurile industriale orădene, aceştia au cerut ca staţiile de autobuz să fie acoperite. De asemenea, au fost retrasate semnele de circulaţie. În privinţa grădiniţei, investiţia este în curs de finalizare.

Totodată, anul trecut ADLO a sprijinit concursul Robotics Championship organizat de către Universitatea din Oradea, a sprijinit Asociația de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului Oradea în Proiectul Educațional „Școala de Vară: Orientare și Gestiunea Carierei”, a sprijinit programe pilot de orientare în carieră prin promovarea companiilor orădene într-un parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, a organizat Ziua Diasporei şi a participat la mai multe activităţi de promovare.

În ceea ce privește planurile ADLO pentru anul în curs, Alina Silaghi a menționat că, alături de continuarea proiectelor începute, se va pune accent pe implicarea în proiectele comune cu instituții de învățământ, inclusiv Universitatea din Oradea, dar şi cu ONG-uri. De asemenea, ADLO se va implica în dezvoltarea serviciilor şi a microclimatului IT. Totodată, în plan este şi dezvoltarea unui parc tehnologic pe un teren identificat în Parcul Industrial III. „Muncim zi de zi pentru a asigura investitorii că Oradea este un oraș atractiv pentru toți producătorii, încercăm să venim cu programe cât mai interesante. Fiecare investitor care vine la Oradea nu este interesat doar de prețul terenurilor și de partea de utilități, ci sunt interesați de calitatea vieții în Oradea, ce oferă acest oraș, cum arată orașul, care sunt programele pe care le avem împreună cu școlile tehnice, cu Universitatea, cum pot ei să se implice în această zonă, să-și asigure și să-și formeze cât mai mulți viitori angajați. Aici încercăm să facem cât putem mai mult în aceste zone”, a mai declarat Alina Silaghi.