Cei 25 de ani de parteneriat strategic Statele Unite ale Americii - România au fost sărbătoriți luni, 25 septembrie, și la Oradea, în prezența ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec, prin intermediul expoziției „We the People”.

 

Expoziția a fost vernisată luni, vizavi de Primăria Municipiului Oradea. Ambasadorul SUA Kathleen Kavalec a răspuns întrebărilor jurnaliștilor subliniind că vizele pentru SUA pot fi obținute și on-line și că nu mai e nevoie ca doritorii să se deplaseze până la București. În ceea ce-i privește pe cei care consideră că România a greșit urmând sfatul SUA și alegând integrarea în NATO și în UE, Kavalec a spus că aceștia trebuie doar să se uite în jur și să compare cum arăta țara noastră în urmă cu 25 de ani și cum arată acum. „Spre exemplu, se pot uita ce se întâmplă cu Rusia acum și cu o altă țară care nu e parte din UE și din NATO. Mie mi se pare evident, dar fiecare are dreptul la propria opinie”, a spus ambasadorul.

 

„Continuați-vă drumul, viitorul vă aparține!”

Sala mare a Primăriei Oradea s-a umplut apoi la discursul ambasadorului. Aceasta a spus că este mândră de expoziția și de prietenia și parteneriatul cu România.

„Noi, Poporul” celebrează cei peste 25 de ani de Parteneriat Strategic SUA-România și călătoria pe care am făcut-o împreună în această perioadă. Titlul este inspirat de preambulul Constituției Statelor Unite ale Americii. Îl folosim pentru a celebra elementul uman care a făcut posibil tot ceea ce am reușit împreună. Este potrivit, deoarece fundamentul pentru tot ceea ce am realizat în călătoria noastră este reprezentat de relațiile interumane dintre americani și români. Călătoria noastră, cu progrese realizate în comun, aparține ambelor noastre națiuni și fiecăruia dintre noi în parte. Epoziția a fost expusă în București, Craiova, Timișoara, Sibiu, Iași, Cluj-Napoca și Constanța. Sunt bucuroasă să aduc expoziția și la Oradea.

Fotografiile și textele din expoziție spun povestea unei prietenii și a unui parteneriat. Începe cu momentul anunțului președintelui Clinton cu privire la Parteneriatul Strategic și parcurge peste două decenii de progres comun.

În 1997, președintele Clinton le-a spus românilor: „Ați câștigat respectul lumii pentru că ați mers atât de departe, atât de repede și pentru că ați crezut în voi înșivă și în viitorul vostru”. Președintele Clinton a încurajat România spunând „continuați-vă drumul, viitorul vă aparține.” El a văzut potențialul din România și din poporul român și importanța unui parteneriat de neclintit între Statele Unite și România.

De atunci, România a făcut progrese lăudabile în ceea ce privește reforma democratică și creșterea economică. România este un aliat NATO exemplar, contribuind cu trupe la operațiunile multinaționale din străinătate și găzduind trupe NATO aici, în România.

De asemenea, România a susținut cu fermitate partenerii și vecinii din Ucraina, care își apără țara împotriva invaziei neprovocate și brutale a lui Putin. România reușește în continuare să-și atingă potențialul și să ducă la îndeplinire angajamentele.

Expoziția arată ceea ce pot realiza două mari națiuni care lucrează împreună. Vă mulțumim tuturor și fiecăruia dintre voi pentru cei peste 25 de ani de prietenie și parteneriat. Aștept cu nerăbdare următorii 25 de ani”, a spus ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec.

 

Punte de lansare spre NATO și UE

Primarul Oradiei, Florin Birta a mulțumit Ambasadei SUA pentru că a inclus orașul în itinerarul expoziției.

„Marcăm și noi aici în Oradea un sfert de veac de parteneriat strategic, un parteneriat care a fost lansat în 11 iulie 1997, odată cu vizita președintelui Bill Clinton în România. După încheierea acelui parteneriat, România a aderat în NATO, iar după această aderare am fost admiși în Uniunea Europeană. Ceea ce pentru noi, pentru Oradea, a fost un exemplu de bune practici, o posibilitate de a ne dezvolta așa cum orașul nostru nu a mai cunoscut. Cred că parteneriatul strategic dintre America și România a fost o punte de lansare pentru țara noastră și vă mulțumim pentru acest lucru.

În final, ca să-l parafrazez pe președintele Bill Clinton: „Viitorul va fi al nostru, al tuturor, așa cum ni-l dorim, doar dacă nu ne abatem de la calea dovedită corectă pe care am ales-o”, a precizat primarul Florin Birta.

„Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic” este un eseu fotografic, tematic, care explorează relațiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român și cel american. Este o expoziție care surprinde pe larg, în 150 de imagini, interacțiunile dintre cele două popoare, încă de la începutul Parteneriatului Strategic din 1997.

Agenția Națională de Presă Agerpres a contribuit cu 20 de fotografii din fluxul de fotografie și din Arhiva Fotografică Agerpres. De asemenea, Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a contribuit cu 13 fotografii.

Expoziția „We the People” poate fi admirată pe platoul din fața Primăriei până pe 22 octombrie, fiind organizată de Ambasada SUA, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României - Unitatea Arhive Diplomatice, Agenția Națională de Presă Agerpres și Universitatea din Craiova.