Veste bună pentru elevii și profesorii Liceului German Friedrich Schiller. Depus spre finanțare în vara acestui an, proiectul de reabilitare energetică a școlii a fost aprobat. Valoarea totală este de 15,8 milioane lei, iar durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni.

Este primul proiect al Primăriei Oradea aprobat pe Programul Regional Nord Vest 2021 - 2027. Lucrările de reabilitare energetică a Liceului German Friedrich Schiller, situat pe str. William Shakespeare nr. 22, vor consta în: reabilitarea termică a fațadelor, acoperișului și subsolului, înlocuirea tâmplăriei, intervenții la instalațiile termice și electrice pentru creșterea eficienței din punct de vedere energetic, precum și gestionarea inteligentă a energiei.

Totodată, se propune ca spațiile clădirii să fie transformate în spații moderne, curate și multifuncționale, din care vor fi eliminate finisajele parazitare, iar exteriorul degradat va fi curățat și reabilitat.

De asemenea, se are în vedere reamenajarea grupurilor sanitare de la parter, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, precum și amenajarea unor noi grupuri sanitare la etaj, suprapunându-se peste cele existente la parter. Totodată, se propune amenajarea sălii profesorale la etaj într-un alt spațiu decât cel existent.

 

Alte 8 proiecte: vor fi reabilitate școli, grădinițe și creșe

Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 beneficiază de o alocare financiară de peste 1,4 miliarde de euro și propune intervenții pentru dezvoltarea capacității de cercetare, dezvoltare, inovare și digitalizare, creșterea performanței energetice a fondului existent de clădiri publice și rezidențiale, valorificarea spațiilor degradate de la nivelul orașelor, mobilitatea urbană sustenabilă, investiții în rețeaua de drumuri județene și în infrastructura educațională, precum și acțiuni de valorificare a potențialului cultural, turistic și balnear, în beneficiul comunității din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest.

Primăria Oradea a depus opt proiecte pe eficiența energetică a clădirilor publice în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027, și anume: reabilitarea Liceului Teoretic German F. Schiller; reabilitarea Școlii Gimnaziale Juhasz Gyula;  reabilitarea Creșei nr. 9 și 12; creșterea eficienței energetice la Grădinița nr. 45 și Creșa nr. 6 - Căsuța veseliei, situate în Oradea, str. Aluminei nr.100; reabilitarea corpurilor C2 (sala de sport), C4, C5 (cămine), C6 (cantină), C7 (săli de clasă), C13, C15 (birouri) la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul; reabilitarea Liceului de Arte; reabilitarea Grădiniței Nr. 27; reabilitarea Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 50.