Procesul de forare a celor 86 de piloți aferenți pasajului rutier din Piața Cetate a fost finalizat ieri. În ciuda vremii dificile, constructorul lucrează la zidul de sprijin pentru susținerea trotuarului din dreptul blocului Cicero. Betonul este încălzit pentru a fi respectate normativele din domeniul construcțiilor.

Stadiul lucrărilor la pasajul rutier prevăzut în obiectivul de investiții „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa II” este la 25%.

Odată cu finalizarea procesului de forare a piloților, constructorul continuă lucrările la incinta de palplanșe aferentă rampei dinspre Bulevardul Dimitrie Cantemir, pasajul rutier fiind prevăzut cu două rampe. Totodată, continuă lucrările la rețelele de utilități, cea mai importantă lucrare care mai trebuie efectuată pentru rețele fiind canalizarea pluvială din fața Pieței Cetate. Circulația este deviată pe linia de tramvai pentru a se putea executa lucrările la pasajul rutier. Prin acest obiectiv de investiții urmează să fie realizat un pasaj rutier subteran în zona intersecției dintre Bd. D. Cantemir și strada Sucevei. Aici vor fi realizate două girații la nivelul solului, care vor fi traversate în subteran de un pasaj pe relația D. Cantemir - Centrul Civic. La nivelul solului va exista în continuare o bandă dedicată liniilor de tramvai. Totodată, vor fi executate următoarele categorii de lucrări: realizarea sistemului de irigații, modernizarea zonei pietonale și a trotuarelor din aria proiectului, piste de biciclete, stații de transport public modernizate precum și plantarea de arbori și arbuști.

Acest pasaj rutier este situat pe una dintre cele mai importante axe de circulație din Municipiul Oradea, axa pe direcția Nufărul - Cantemir - Centrul Civic - Bd. Magheru - str. Republicii - Gară - str. Ștefan cel Mare. Astfel, se urmărește obiectivul de fluidizare a traficului rutier în vederea reducerii poluării și creșterii siguranței. Totodată, un obiectiv important al proiectului este sprijinirea transportului public de persoane prin reducerea timpilor de parcurs a autobuzelor și tramvaielor și creșterea atractivității transportului public din Oradea.

Lucrările sunt executate de asocierea formată din Freyrom - lider de asociere, Procons Group, Metabet CF și Leko Construct. Valoarea lucrărilor este de puțin peste 27 de milioane de lei. Proiectul este implementat de Primăria Municipiului Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională. Durata de execuție este de 15 luni, estimându-se finalizarea în luna octombrie a acestui an.

Obiectivul de investiții este parte componentă a proiectului „Coridorul de mobilitate urbană durabilă din Piaţa Emanuil Gojdu - Piața Cetate, Oradea”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020. Finanţarea nerambursabilă este de 98% din valoarea cheltuielilor eligibile.