Un scandal fără precedent zguduie Biserica Ortodoxă Română. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu (foto), a declarat că, după ce a analizat imaginile cu doi bărbaţi întreţinând relaţii sexuale apărute în spaţiul public, poate confirma că unul dintre aceştia este Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeau.

 

„Astăzi am vizionat această filmare şi, din păcate, sunt constrâns de realitate, să confirm că persoana implicată implicată în această înregistrare este actualul episcop de Huşi”, a declarat pentru Mediafax, Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt a precizat că Episcopul Huşilor va fi sfătuit, cel mai probabil, să se retragă din funcţie.

„Urmează ca forumul responsabil cu analiza unui asemenea caz de imoralitate şi care este Sinodul Mitropolitan de la Iaşi să cerceteze în amănunt situaţia, să constate veridicitatea înregistrării şi în urma discuţiilor pe care le vor avea cu actualul episcop de Huşi, să decidă măsurile care se impun. În mod firesc, dată fiind incompatibilitatea dintre o asemenea conduită morală care are efecte foarte grave asupra Bisericii, în mod firesc cred că se impune retragerea episcopului de Huşi din actuala sa funcţie şi aceste măsuri direct proporţionale cu gravitatea faptei vor fi propuse Sinodului de la Bucureşti. Există posibilitatea de a se retrage singur tocmai pentru nu mai alimenta un asemenea scandal şi există şi posibilitatea să i se impună această retragere. Se poate merge până la decăderea sa din treapta de episcop”, a completat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

 

Episcopul a negat, dar...

Joi, reprezentanţii Episcopiei Huşi declarau că imaginile ar fi, potrivit episcopului, trucate.

„Preasfinţitul susţine că imaginile la care faceţi referire sunt trucate şi la momentul de faţă atât pot să vă comunic. Este în desfăşurare un proces penal de şantaj. Episcopul Corneliu susţine că acele imagini nu sunt reale”, a declarat Cosmin Gubernat, consilier cultural și social - misionar al Episcopiei Huşilor.

Un răspuns asemănător a venit şi din partea avocatului Episcopului Corneliu Bârlădeanu.

„Clientul meu nu recuoaşte sun nicio formă imaginile respective, susţine sută la sută că sunt trucate, că probabil aşa cum aţi văzut, eu nu le-am văzut foarte bine, sunt blurate şi în acelaşi timp se vede că s-a intervenit pe ele, deci clientul nu se recunoaşte în film şi a negat tot timpul că ar fi existat filme cu el”, a declarat avocatul Liviu Bran.

Pe 30 iunie procurorii DNA Iaşi i-au trimis în judecată pe Sebastian Jitaru, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huși, Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Județean Vaslui, şi Mihai Bumbu, preot paroh la Parohia Văleni, judeţul Vaslui, pentru că l-ar fi şantajat pe Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu.

DNA susţinea că un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române ar fi fost şantajat de trei preoţi cu materiale presupus compromiţătoare, cerând în schimb funcţii şi bani, iar surse judiciare declarau atunci că persoana şantajată este Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeau.