De regulă weekendul vine ca o pauză după o săptămână lungă de muncă. Dar pentru cei pasionați cu adevărat, nu există weekend. Acest lucru l-au demonstrat din nou cei de la Robotics Club Oradea, în acest weekend petrecut la București, unde au concurat contra a peste 600 de participanți din 17 țări, la Concursul Robochallenge București.

 

În perioada 1-3 noiembrie 2019, a avut loc, la București, Concursul Robochallenge, un eveniment care a adunat peste 600 de participanți, din 17 țări. Oradea a fost reprezentată de elevii Liceului „Don Orione” coordonați de Daniel Anton, student masterand la Advanced Mechatronic Systems și mentor la Robotics Club Oradea.

Deși drumul până în Capitală este în sine o sarcină obositoare, pentru echipa orădeană nu a fost o piedică în a-și prezenta cunoștințele cu succes, aducând acasă nu unul, ci chiar două premii.

Echipa formată din 5 elevi de clasa a 10-a de la liceul Don Orione a fost îndrumată de Daniel Anton, student masterand la Advanced Mechatronic Systems și mentor la Robotics Club Oradea.

Elevii Ilie Cuciula, Darius Trifan, Robert Moldovan Dușe, Alex Șorian și Raul Țicărat, sub îndrumarea mentorului, au programat un robot umanoid din dotarea clubului de robotică pentru a efectua o serie de probe precum urcatul scărilor, alergarea pe un traseu cu obstacole și inclusiv lupta cu un alt robot în stil sumo.

Echipa a reușit să obțină locul 1 la proba Humanoid Sumo, urmată de locul 2 Polonia și locul 3 Mexic, iar la proba de Humanoid Robot au luat locul 2 la egalitate cu Mexic, locul 1 fiind luat de polonezi, iar locul 3 din nou Mexic.

„Sperăm să aducem tot mai multe premii și să punem Oradea pe hartă ca fiind un jucător important în domeniul roboticii mondiale. Studenții și elevii care azi performează la concursurile tehnice, sunt următorii lideri în noua revoluție industrială, industria 4.0.”, a declarat drd. ing. Flaviu Birouaș, mentor al cercului Robotics Club Oradea.

Toate aceste succese, precum și premiul de acum o lună, de la Olimpiada de Robotică din Coreea de Sud au fost posibile mulțumită muncii depuse în cadrul Clubului de Robotică Oradea, un proiect derulat de Facultatea I.M.T - Departamentul de Mecatronică, Universitatea din Oradea cu suportul și finanțarea companiei Celestica.

„Membrii Clubului Robotics, mai exact cei cinci elevi ai noștri din clasa a X-a, își vor extinde activitatea, devenind tutorii altor elevi de la Liceul Don Orione.” afirmă Alexandru Stoica, directorul liceului. Această activitate de tutorat se va derula în cadrul Clubului de mecatronică al Liceului „Don Orione”, care se va adresa elevilor din clasele primare (grupa „Bumblebee”), cât și a elevilor de gimnaziu și liceu (grupa „Megatron”). Intenția Liceului „Don Orione” este de a aduce în interesul copiilor domeniul roboticii, prin exersarea abilităților de mecanica, electronica si soft.

Poze si filmari se pot descarca folosind linkul: https://drive.google.com/open?id=1jhn0R6QINZYz0umaA6huHmdVAItjIvhG