Administrația Bazinală de Apă Crișuri execută primul foraj de cercetare postdecembrist pentru monitorizarea calității apelor subterane. Aceasta va contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea procesului de monitorizare a calității apelor subterane.

Zilele acestea, angajații ABA Crișuri, experți în lucrări geologice și pompări experimentale, lucrează la realizarea unui nou foraj de cercetare asupra corpurilor de apă subterane. ABA Crişuri este singura din țară care are în dotare o instalație de foraj de ultimă generație. Conform studiilor efectuate, noul foraj, amplasat în incinta cantonului Leș (comuna Nojorid, jud. Bihor), va avea o adâncime de 120 de m, iar după terminarea pompărilor se vor recolta probe de apă pentru efectuarea analizelor de laborator.  Lucrările de forare se vor finaliza în maxim trei zile.

Instalația de foraj utilizată poate săpa până la o adâncime de 200 de metri și este autoportantă, adică este montată pe un şasiu şenilat, facilitând astfel transportul și instalarea la locul de foraj. Din punct de vedere tehnic, deosebit la acest utilaj este faptul că oferă posibilitatea de a instala coloane de separare a straturilor acvifere atinse în același punct de foraj. Altfel spus, apa provenită din fiecare strat se poate monitoriza separat, atât cantitativ, cât și calitativ. Această facilitate este deosebit de utilă, mai ales în cazul identificării unor poluări în apa subterană. Faptul că se știe care este stratul de apă poluat ușurează identificarea sursei de poluare. De asemenea, se poate vedea dacă poluarea afectează unul sau mai multe straturi acvifere.

Cu ajutorul acestui utilaj, în bazinul hidrografic Crișuri se vor realiza, în viitorul apropiat, încă 36 de foraje noi de monitorizare a corpurilor de apă subterane și se vor reabilita peste 70 de foraje existe. La ora actuală, în bazinul hidrografic Crișuri se monitorizează 321 de foraje atât cantitativ, cât și calitativ. Pentru o mai bună monitorizare, în ultima perioadă aceste foraje au fost dotate cu senzori de nivel și temperatură cu transmisie GPRS, direct pe un server de date.

Instalația de foraj a costat 1.675.000 lei la care se adaugă un echipament de transport specializat al acesteia în valoare de 571.884, 25 lei. Instalația a fost achiziționată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor  prin proiectul INPC-AF „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”.