Membrii unei familii de polonezi au trimis, pe e-mailul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, o scrisoare de mulțumire, exprimându-și recunoștința față de pompierul Florentin Cristian Cuciula, care le-a ajutat tatăl, implicat într-un accident rutier produs zilele trecute în Bihor.

Detașamentul de Pompieri Salonta a fost alertat, pe 23 august, pentru a interveni la un accident rutier, un camion încărcat cu legume răsturnându-se pe DN 79, între Ciumeghiu și Salonta. La fața locului s-a deplasat imediat garda de intervenție a subunității, condusă de plt. adj. Adrian Chirla, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, pentru asigurarea normelor de prevenire a incendiilor la locul producerii evenimentului și cu ambulanța SMURD tip B2.

Din fericire, în pofida impactului care distrusese cabina autovehiculului, șoferul, în vârstă de 70 de ani, nu a fost rănit.

După ce s-au asigurat că bărbatul este în afara oricărui pericol și au înlăturat riscul producerii unui incendiu, pompierii erau pe punctul de a se întoarce la subunitate, însă, văzând că șoferul, deși nu suferise răni, era dezorientat, neștiind ce să facă și cum să gestioneze situația, întrucât vorbea doar limba poloneză, iar telefoanele îi fuseseră distruse, au decis să îl sprijine.

Plutonier major Cristian Cuciula l-a ajutat să-și contacteze familia, care era plecată în Muntenegru, a contactat o pensiune din Ciumeghiu, asigurându-i bărbatului cazarea, a ținut în permanență legătura cu el și cu familia acestuia, după care a căutat, pe diferite grupuri de pe rețelele sociale, persoane care ar putea să-l ducă în Polonia. În cele din urmă, după trei zile în care a beneficiat de tot sprijinul lui Cristi, polonezul a fost luat de un coleg șofer, ajungând cu bine acasă.

Nu a fost o situație de viață și de moarte, însă altruismul și implicarea deosebită a lui Cristian au constituit un ajutor nesperat atât pentru septuagenarul aflat singur printre străini, fără posibilitatea de a se descurca din cauza barierelor lingvistice, cât și pentru familia acestuia, ai cărei membri au rămas profund impresionați și recunoscători. 

„Dorim să ne exprimăm deosebita apreciere față de pompierul dumneavoastră Cuciula Florentin Cristian. Marți, 23 august, tatăl lui Krzysztof a fost implicat într-un accident cu autocamionul și Florentin, care era în tura de serviciu atunci, l-a ajutat enorm, punându-l în legătură cu noi, reparându-i telefonul, facilitându-i cazarea la un hotel etc. și asigurându-se că este în regulă și că noi suntem mai liniștiți știind că este în siguranță. A ținut legătura în permanență cu noi cât timp tatăl nostru a fost acolo, ajutându-ne din multe puncte de vedere. Am fost foarte impresionați cum un străin poate fi atât de bun și protector. Sunteți atât de norocoși să aveți un astfel de pompier în echipă! Mulțumim, din nou, din toată inima!”, au scris în e-mailul trimis pe adresa ISU Crișana Krzysztof și Magdalena, din Polonia.