DSVSA Bihor a anunţat că a fost diagnosticat un focar de boală la porcul domestic într-o gospodărie din Valea lui Mihai, situată într-o zonă împădurită, izolată în aproprierea graniței cu Ungaria, astfel încât numărul total de focare active de PPA din județul Bihor este în prezent de şapte.

Gospodăria din Valea lui Mihai este situată în cadrul fondului de vânătoare FV 1 Curtuișeni, fond în care boala evoluează la porcii mistreți de mai bine de un an. Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatației, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

„În această perioadă au fost stinse focarele de PPA declarate în localitățile Marghita și Valea Tarnei - județul Bihor, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru aceste localități. În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă nu au fost diagnosticate cazuri noi de evoluție a PPA, numărul total al fondurilor de vânătoare afectate de PPA fiind de 11”, precizează directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, Adrian Comaniciu.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.