Mozaicul Trei Arbori a fost reamplasat pe clădirea fostului cinematograf Patria din Piaţa Magnoliei. Piesele acestuia au fost înlăturate în primăvara anului trecut.

Constructorul a primit autorizația de construcție din partea Primăriei doar cu condiția păstrării sau refacerii mozaicului Trei Arbori. La sesizarea realizată de Primăria Oradea, în luna martie a anului trecut, dirigintele de șantier a explicat că sunt date jos doar părțile degradate din mozaic și că acestea vor fi înlocuite.

Mozaicul Trei Arbori a fost realizat la finele anilor `70 de György Jovián, pictor și grafician de talie universală, cunoscut pentru numeroasele sale expoziții personale și de grup din România, Ungaria, Germania, Italia, Franța, Belgia, Portugalia, Cehoslovacia, Polonia, un nume apreciat de critica de specialitate din ţară şi străinătate. S-a născut la Șimleu Silvaniei, însă o mare parte din copilărie și tinerețe le-a petrecut la Oradea, oraș căruia avea să-i facă drept cadou impresionantul mozaic de 350 de metri pătrați, realizat din marmură și finalizat în 1982, cu puțin înainte ca artistul să se mute la Budapesta. Lucrarea a fost introdusă în lista monumentelor artistice de patrimoniu ale orașului Oradea.

„Mozaicul Trei Arbori este una dintre cele mai frumoase realizări monumentale din Oradea, o creație care nu poate fi scoasă din circuit și care are o frumusețe de ambient aparte în Parcul Magnoliei. Iar creatorul acestui mozaic este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști plastici din România și din Ungaria”, a spus directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac.

„Am lucrat trei ani, zi și noapte la acest mozaic. Pentru perioada aceea, de la finele anilor ’70, a fost considerată o lucrare specială, valoroasă atât din punct de vedere al conceptului, cât și din punct de vedere al anvergurii. Ar fi păcat să dispară”, a spus, pentru CRIŞANA, György Jovián, în luna aprilie a anului trecut. „Inițial, când am aflat că se dă jos de pe fațadă, am vrut să înaintez o adresă primăriei. Dar am fost contactat de unul din arhitecții municipalității și mi s-a spus că au cerut constructorului să păstreze lucrarea sau să o refacă și voi fi căutat de către arhitectul care a proiectat centrul comercial”, a mai explicat artistul.

Între timp, mozaicul a fost reamplasat pe clădirea care este acum deţinută de o societate comercială. Destinaţia imobilului este de centru comercial.