Municipalitatea orădeană intenționează să introducă o serie de măsuri care vor fi aplicate în zona centrală a orașului, legate de reabilitarea fațadelor, extinderea spațiilor destinate pietonilor, reprofilarea parcărilor, precum și supaimpozitarea spațiilor comerciale care nu atrag turiști.

Primarul Ilie Bolojan a anunţat, săptămâna trecută, că municipalitatea va introduce în dezbatere publică mai multe măsuri aplicabile centrului istoric și zonelor adiacente. „Propunem un set de măsuri care să stimuleze dezvoltarea oraşului şi în principal zona de centru istoric, care să facă oraşul mai prosper. Trebuie să accelerăm dezvoltarea oraşului, altfel nu vom putea recupera întârzierile faţă de alte ţări”, a declarat Ilie Bolojan, adăugând că strategia pentru dezvoltarea centrului istoric are mai multe componente, cum ar fi: reabilitarea faţadelor, extinderea spaţiilor pietonale, gestionarea parcărilor şi revigorarea economică a centrului istoric. În acest sens, primarul Ilie Bolojan a anunțat că a fost extinsă zona prioritară de reabilitare a fațadelor, deoarece, în prezent, „în zona centrului istoric la aproape toate clădirile sunt documentaţii pregătite sau se lucrează la reabilitarea faţadelor, unele fiind deja finalizate”. Mai exact, programul de reabilitare a faţadelor se va extinde şi asupra străzilor adiacente centrului istoric (ex. str. Libertăţii, Parcul Traian, M. Eminescu, R. Ciorogariu, T. Moşoiu etc.), unde se vaoraplica aceleaşi facilităţi ca la clădirile care au intrat până acum în programul de reabilitare al municipalităţii.

Centrul redat pietonilor

Pe de altă parte, municipalitatea va introduce în dezbatere publică o strategie privind parcările din municipiul Oradea, care, susține primarul, a fost alcătuită în baza celor mai bune practici din orașele europene, punându-se accent pe extinderea suprafeţelor destinate pietonilor şi bicicliştilor. „Politica de administrare a parcărilor va urmări crearea unui echilibru între cererea de locuri de parcare şi ofertă. Se va urmări prevenirea unei situaţii de creştere excedentară a solicitării de locuri de parcare şi, pe de altă parte, aplicarea unor măsuri pentru a creşte numărul de vizitatori în centrul oraşului”, se arată în documentul elaborat de Primăria Oradea. Primarul Ilie Bolojan a menționat că practic, centrul va fi redat oamenilor, având în vedere că o bună parte a zonei centrale va deveni pietonală, vor fi lărgite trotuarele, se vor amenaja piaţete publice, se vor crea piste de biciclete, iar viteza de circulaţie a maşinilor în zona centrală va fi limitată la 30 km/h. Documentul prevede atât soluţii pentru parcarea de scurtă durată, favorizarea parcării pentru rezidenţi şi cumpărători, cât şi taxarea diferenţiată în funcţie de locaţie şi timp. Astfel, se promite înființarea a aproximativ 1.500 locuri de parcare în afara carosabilului, amenajate în curtea Primăriei, pe strada Academiei, în parcarea ce va fi construită pe strada Brașovului, dar și în curțile clădirilor de pe străzile Iosif Vulcan și Aurel Lazăr. Potrivit lui Bolojan, tarifele practicate vor fi „la nivelul pieței”, iar durata de parcare va fi limitată, astfel încât „la 8-10 locuri de parcare ocupate unul să fie liber”. Bolojan a menționat că, treptat, parcarea pe trotuar în zona centrală va fi complet eliminată. „Ţinta noastră este ca până în 2020, 75% din maşinile care parchează în Oradea să parcheze corect. Scopul nu este să-i amendăm pe oameni, ci ca aceste reglementări să fie aplicate în mod eficient”, susține Bolojan. Strategia a intrat în procedură de dezbatere publică.

Magazine second-hand prohibite

O altă strategie va fi aplicată comercianților din zona centrală, scopul declarant fiind Acela de a stimula activitatea comercială. Primarul Ilie Bolojan a precizat că s-a luat decizia introducerii unei astfel de strategii deoarece s-a constatat că în zona pietonală a străzii Republicii, în Piaţa Ferdinand şi în Piaţa Unirii sunt destule imobile cu expunere comercială importantă care sunt fie închise, fie nu atrag turiști. „E greu cu magazine second-hand, cu case de amanet sau jocuri de noroc să ai o mare atractivitate a centrului. Dorim să acţionăm asupra acestora şi să-i stimulăm să-şi schimbe profilul de activitate sau să-l adapteze la un centru care este viu, prietenos cu oamenii şi în care aceştia să aibă ce face, inclusiv în weekend”, a declarat primarul Ilie Bolojan. O măsură propusă este introducerea unui ora minim obligatoriu de funcţionare pentru activităţile economice de la parterul imobilelor cu front la străzile cuprinse în zona centrală: în perioada 15 aprilie – 15 octombrie, este propus intervalul orar 10.00-21.00, iar în perioada 16 octombrie – 14 aprilie, intervalul orar 10.00-19.00. Aria de aplicare vizează zona centrală, reprezentată de str. Republicii (de la Magazinul Crişul la str. Iosif Vulcan), Piaţa Ferdinand, str. Moscovei (tronsonul adiacent Pieţei Ferdinand), Piaţa Unirii, str. V. Alecsandri, str. Independenţei. De asemenea, se propune majorarea cu 50% a impozitului pe clădiri şi teren pentru spaţiile comerciale din zona centrală în care nu se desfăşoară activităţi economice mai mult de 30 de zile calendaristice într-un an. Aria de aplicare vizează zona centrală. Totodată, se va aplica o supraimpozitare cu 50% clădirile şi terenurile aferente spaţiilor comerciale în care se desfăşoară următoarea activităţi economice: case de amanet, magazine cu produse second-hand, jocuri de noroc, service sau spălătorii auto. Aria de aplicare vizează atât ansamblul urban „Centrul istoric Oradea”, cât şi principalele artere ale municipiului – Bdul Dacia, Decebal, Ştefan cel Mare, Calea Aradului, Calea Armatei Române, Calea Borşului, Calea Clujului, Mareşal Alex. Averescu, D. Cantemir, Matei Corvin, Nufărului, Transilvaniei, T. Vladimirescu. Cea mai mare parte a acestor măsuri urmează să fie aplicate începând cu data de 1 ianuarie 2018, iar celelalte etapizat, până în 2020. „Consider că aceste măsuri vor constitui stimuli economici şi, alături de ceea ce face municipalitatea, vor contribui la accelerarea dezvoltării oraşului Oradea”, susține primarul Ilie Bolojan.