Oamenii legii vor fi la datorie în perioada Sărbătorilor de iarnă. Poliţiştii şi jandarmii se vor afla în mijlocul cetăţenilor, în locurile aglomerate, în trafic sau în staţiunile montane, unde vor supraveghea pârtiile şi traseele montane. La rândul lor, pompierii atrag atenţia asupra suprasolicitării instalaţiilor electrice în timp ce poliţiştii de frontieră au luat deja măsuri pentru a evita aglomeraţia la frontieră.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, Inspectoratului de Jandarmi şi cei ai Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Oradea au susţinut, ieri, la Prefectura Bihor, o conferinţă comună privind măsurile pe care le vor lua oamenii legii în această perioadă. Totodată, şefii instituţiilor au ţinut să facă şi câteva recomandări.

„Jandarmeria Bihor va asigura măsuri de ordine şi linişte publică şi va executa acţiuni în staţiunile Stâna de Vale, Vârtop, Băile Felix şi Băile 1 Mai. Recomandăm celor care merg în staţiuni să se informeze asupra condiţiilor meteo şi asupra stării traseelor. Majoritatea traseelor sunt închise pe timp de iarnă. De asemenea, rugăm turiştii să aibă echipament adecvat şi să informeze recepţionerul sau cabanierul în cazul în care pleacă, cu privire la traseu şi ora estimativă a întoarcerii, astfel încât să putem fi anunţaţi în cazul producerii unor incidente”, a declarat maiorul Bogdan Ioan, inspectorul şef al IJJ Bihor.

Atenţie ce postaţi pe reţelele de socializare

La rândul său, col. Sorin Caba, şeful ISU Bihor, a atras atenţia asupra riscului de suprasolitare a instalaţiilor electrice. „Instalaţiile de iluminat pot crea probleme. Rugăm bihorenii să nu apeleze la improvizaţii, să verifice instalaţiile de încălzire şi să acorde o atenţie deosebită supravegherii copiilor. De asemenea, îi rugăm pe cetăţeni să nu blocheze căile de acces în locuri aglomerate, în lăcaşuri de cult, pentru că aceasta este principala problemă cu care ne confrutăm în cazul în care este nevoie să intervenim, fie pentru a acorda primul ajutor fie pentru a stinge un incendiu”, a precizat col. Sorin Caba. În ceea ce îi priveşte pe poliţiştii bihoreni, aceştia vor acţiona în trafic alături de colegii maghiari, dar vor fi prezenţi şi în mijlocul cetăţenilor.

„Îi rugăm pe cei care pleacă în vacanţe să nu posteze pe reţelele de socializare fotografii care să arate că nu e nimeni acasă. Poliţiştii vor fi la datorie în toată această perioadă, pentru ca cetăţenii să aibă parte de sărbători liniştite şi în siguranţă”, a transmis şi comisarul şef Adrian Bucur, adjunctul şefului IPJ Bihor. Jandarmii şi poliţiştii au reamintit faptul că orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an.

Pe de altă parte, poliţiştii de frontieră au luat măsuri pentru evitarea aglomeraţiei la frontieră, în ultimele zile traficul având deja valori mai mari. „Se prefigurează o creştere a traficului. Am luat deja măsuri, prin suplimentarea personalului la capacitate maximă. Valorile de trafic au crescut deja, la sfârşit de săptămână, înregistrându-se 32.000 de persoane care au tranzitat frontiera, cu 11.000 mijloace de transport”, a menţionat comisarul şef Bogdan Cristian, adjunctul şefului ITPF Oradea. Acesta le-a recomandat cetăţenilor să se informeze cu privire la situaţia din punctele de trecere a frontierei şi, tototdată, să se îndrepte către toate punctele deschise la graniţa cu Ungaria.

Traficul de mare tonaj, restricţionat

De asemenea, reprezentantul ITPF Oradea a anunţat că în perioadele 22-23 decembrie respectiv 24-26 decembrie, traficul de mare tonaj va fi restricţionat pe teritoriul Ungariei. „Îi rog pe bihoreni să respecte restricţiile cu privire la drumurile montane închise. Anul trecut am avut inclusiv mamă cu copil pe care a trebuit să îi scoatem de pe un drum închis circulaţiei. Doresc în mod deosebit să mulţumesc conducerii şi angajaţilor Electrica, care au lucrat la sfârşit de săptămână. Au fost 60 de echipe, oameni chemaţi din concediu, luaţi de acasă, de lângă familii, care au muncit non-stop pentru remedierea problemelor apărute după ninsorile de la sfârşit de săptămână”, a subliniat suprefectul Iulius Delorean.