Nu mai puţin de 27 de percheziții au fost efectuate, ieri dimineaţă, de polițiștii bihoreni și cei din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea la domiciliile unor persoane bănuite de furturi din locuințe, din societăți sau trafic și consum de droguri. Descinderile au avut loc în Beiuş, Ştei, Vaşcău şi câteva localităţi din apropiere. Şase dintre percheziţii au vizat un grup de traficanţi de droguri, printre suspecţii ridicaţi şi duşi la audieri fiind şi fiul unui fost prim-procuror.

 

Peste o sută de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor alături de polițiștii BCCO Oradea au efectuat, ieri dimineaţă, 27 de percheziții domiciliare în localitățile bihorene Ștei, Vașcău, Nucet, Lunca, Câmpani, Lazuri de Beiuș și în municipiul Beiuș, la domiciliul unor persoane fizice sau la sediul unor persoane juridice, pentru a documenta și proba activitatea infracțională a unor persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de furturi din locuințe, furturi din societăți comerciale, a unor persoane bănuite de criminalitate itinerantă sau cultivare, trafic și consum de droguri. În cadrul acțiunii au fost implicați polițiști de la Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul de Ordine Publică, Serviciul Criminalistic, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul pentru Acțiuni Speciale, de la Poliția Municipiului Oradea și de la secțiile rurale de poliție Oradea și Biharia din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea. În urma perchezițiilor efectuate, polițiștii bihoreni au ridicat diferite sume de bani, bunuri și înscrisuri, în vederea efectuării cercetărilor, pentru probarea activității infracționale a suspecţilor. Totodată, la finalizarea perchezițiilor, 13 persoane au fost conduse în vederea audierilor la sediul organelor de cercetare competente. Acțiunea polițiștilor bihoreni a beneficiat de suportul tehnic de specialitate al Direcției pentru Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și de sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor.

 

Traficanţi de droguri duşi la audieri

Dintre cele 27 de percheziţii, şase au vizat un grup de crimă organizată. Potrivit IPJ Bihor, poliţiştii Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea, au efectuat 6 percheziţii domiciliare pe raza localităților bihorene Beiuș, Ștei și Petrileni, la domiciliul a șase persoane bănuite de cultivarea, procurarea și distribuirea de droguri de risc, respectiv cannabis.

„Gruparea de crimă organizată era formată din șase bihoreni cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani,  bănuiți că și-ar fi desfășurat activitatea infracțională din 2016 până în prezent. În urma percheziţiilor, au fost ridicate 1.500 de grame de plante de cannabis (masă verde) și 1.800 de grame de muguri de cannabis uscați. De asemenea, au fost descoperite și confiscate cântare utilizate la porționarea drogurilor, foițe pentru confecționarea țigărilor cu cannabis, precum și testere pentru droguri”, se arată într-un comunicat de presă transmis, ieri, de IPJ Bihor. La finalizarea perchezițiilor domiciliare, au fost puse în aplicare 6 mandate de aducere la sediul DIICOT Oradea, în vederea audierii. Membrii rețelei au fost prezentați procurorului DIICOT, fiind bănuiţi de comiterea unor infracţiuni prevăzute şi pedepsite conform Legii nr.143/2000 privind traficul şi consumul ilicit de droguri, urmând a fi luate măsuri la finalizarea audierilor. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. La activități au participat și polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor şi jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor.

Potrivit unor surse, printre suspecţii ridicaţi de poliţişti şi duşi la audieri se numără şi Traian Toda, fiul defunctului Gheorghe Toda, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Tânărul este cunoscut oamenilor legii, nefiind la primele probleme penale. În primăvara acestui an, Traian Toda a fost prins de poliţişti în timp ce conducea drogat.