Ager Film în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei anunţă avanpremiera filmului Cardinalul, care va avea loc în Oradea, la Cinema Palace, în data de 14 noiembrie 2019.

Filmul este povestea unui destin fundamental pentru Biserica greco-catolică din România, povestea episcopului Iuliu Hossu. Filmul urmăreşte cutremurătorul drum parcurs de episcopul Iuliu Hossu, de la crainic al Marii Uniri din 1918 la starea de deţinut politic în anii ’50, când regimul comunist încearcă să-i impună renunţarea la credinţă.

Premiera oficială, care va avea loc în  Bucureşti, va fi pe 20 noiembrie, iar în perioada 10-17 noiembrie filmul va fi prezentat în avanpremieră în principalele oraşe din Ardeal. În Oradea, avanpremiera va avea loc la Cinema Palace, în data de 14 noiembrie. Vor putea fi prezenţi la eveniment actorul Radu Botar, interpretul rolului principal, şi regizorul Nicolae Mărgineanu.

„În 1918, episcopul greoc-catolic Iuliu Hossu este adus de câțiva politicieni în fața poporului pentru a citi proclamația Unirii Transilvaniei cu România. 32 de ani mai târziu, el este închis, cu aproape aceiași politicieni dar mai ales cu un mare număr de preoți greco-catolici, în Penitenciarul Sighet. Obiectivul bolșevicilor e simplu: aceste personalități religioase sunt ultimele «relicve» ale unei societăți considerate dușmănoase și reacționare. Noua unitate românească girată de sovietici după cel de-Al Doilea Război Mondial nu admite existența unei biserici paralele celei ortodoxe, mai ales a uneia care să aibă legături cu Vaticanul. Astfel, un grup de torționari, sub conducerea căpitanului de Securitate Horia Argeșanu, face presiuni continue pentru conversiunea religioasă.

În fața acestor presiuni se ridică Iuliu Hossu, la început fără să-și conștientizeze efectiv misiunea, iar la final, după toate cele pe care le-a văzut și le-a trăit alături de camarazii săi de suferință, fără să mai vrea să dea înapoi. Aceasta este povestea sa”, se arată în prezentarea fimului.

Din distribuţie fac parte actorii: Radu Botar, Ioan-Andrei Ionescu, Mircea Andreescu, Remus Mărginean, Bogdan Nechifor, Radu Banzaru, Toma Cuzin, Richard Bovnoczki.