Fundația de Protejarea a Monumentelor Istorice continuă povestea palatelor orădene creată prin identitatea vizuală - Oradea Heritage, din dorința de a pune în valoare clădirile de patrimoniu și a se poziționa ca parte reală a moștenirii europene.

Obiectivul Oradea Heritage este de a evolua permanent și a pune în valoare moștenirea artitecturală prin toate mijloacele media și informatice, pentru a fi percepută de toate generațiile.

Împreună cu artistul Larisa Birta, marți, 28 martie, a fost lansat un nou concept, numit „Tărâmul Oradea Heritage”, ce prezintă imagini din decorațiunile fațadelor palatelor orădene, urmând ca ideile să continuie ca inspirație și din alte locuri nevăzute ale clădirilor.

„Am creat acest Tărâm pentru a continua povestea palatele orădene cu prezentarea spiritului artistic și creativ, dar îndrăzneț al societății Belle Epoque, folosindu-ne de tehnicile noii ere, cea a intelegenței artificiale”, spune Angela Lupșea, directorul Fundației de Protejarea a Monumentelor Istorice.

Conceptul a fost realizat de către Larisa Birta cu ajutorul unui program de editare, iteligență artificială, care prin cuvinte codate, tranformă imaginea reală într-o imagine fantastică. Programul generează imagini inspirate din câmpurile de cuvinte ce definesc decoruri, forme și culori care completează și se întrepătrund imaginar cu o siluetă feminină. Imaginile fantastice provin din fotografia ce parține în exclusivitate Larisei Birta, fotografii publicate în povestea palatelor oradene și pe site-ul oradeaheritage.

Imaginile generate și prezentate în conceptul Tărâmul Oradea Heritage sunt protejate, avânt drept de autor înregistrat prin platforma în care au fost create.

„Cu riscul ca prin inițiativa noastră să aducem atingere opiniei specialiștilor, credem că datoria generației care azi protejează patrimoniul construit este să găsească soluții și pentru atragerea generației care urmează”, a precizat Angela Lupșea.

Prin acest concept, Oradea Heritage consideră că setul de atracții arhitecturale se poate ridica la așteptările consumatorilor de frumos, doar dacă sunt prezentate în materiale și informații cu aspect vizual avansat din punct de vedere al comunicării, informării și a tehnologiei.

Pe website-ul oradeaheritage.ro, într-o secțiune specială, este prezentat conceptul în detaliu, alături de alte clădiri de patrimoniu. Totodată prin accesarea site-ului și a canalelor social-media se pot urmări evenimentele organizate sub egida Oradea Heritage.