După incidentul „electoral” de duminică, 10 martie, de pe Corso-ul orădean, când o patrulă a Poliţiei Locale a oprit un „comando” userist care împărţea fluturaşi, municipalitatea vine cu precizări.

 

Duminică, 10 martie, pe strada Republicii din Oradea, deputații USR Silviu Dehelean și Cristina Prună care distribuiau pliante electorale au fost legitimați de un reprezentant al Poliției Locale.

Potrivit unui comunicat transmis de USR, polițistul local ar fi recunoscut că a primit sarcina să oprească acțiunea USR și a afirmat că pliantul electoral al Alianței Dreapta Unită ar trebui să primească aprobarea și ștampila primarului PNL.

„Practic PNL a interzis campania electorală în Oradea. Aceste practici sunt inspirate de la partidul postcomunist PSD, cu care PNL se află într-o alianță. Așa ceva nu am mai pățit de pe vremea lui Liviu Dragnea când strângeam semnături pentru Fără Penali. Să interzici activități civice și politice este nedemocratic și neconstituțional. Acum înțelegem mai bine cu ce se ocupă Poliția Locală Oradea. În loc să protejeze cetățenii, este folosită ca bâtă de PSDPNL împotriva Alianței Dreapta Unită”, a declarat Silviu Dehelean.

Ieri, Primăria Oradea a adus următoarele precizări:

„Verificările au fost întreprinse în temeiul prevederilor HCL nr. 370/2020, privind Regulamentul de organizare și desfășurare a activității de publicitate, reclamă și afișaj în municipiul Oradea, regulament care a fost votat de Consiliul Local în urma unei dezbateri publice. La articolul 29, punctul 5 din Regulament se precizează: „Amplasarea afișelor, distribuirea de mostre și tipărituri (pliante, flyere etc.) prin intermediul difuzorilor volanți (persoane fizice/juridice; organizatorii evenimentului; beneficiarii afișelor – mostrelor – tipăriturilor) se va desfășura pe baza solicitării înregistrată la PMO și a dovezii achitării taxelor aferente”. Precizăm că la ghișeele Primăriei Oradea nu a fost înregistrată nicio solicitare premergătoare acțiunii mai sus amintite, astfel încât cele două persoane care distribuiau pliante acționau într-un mod abuziv. Contrar imaginilor trunchiate, care au fost prezentate în spațiul public și care încearcă să-l arate pe polițistul local într-o poziție stânjenitoare, din cauza unei pretinse ignorări a aspectului normativ în baza căruia acționa, acesta și-a făcut datoria. Astfel, cei doi reprezentanți ai formațiunii politice au fost întrebați dacă au un document eliberat de PMO în baza căruia să poată distribui acele pliante. În acest context, dorim să reamintim persoanelor fizice și juridice care doresc să distribuie pliante pe străzile și în piețele din Oradea că o astfel de acțiune nu poate fi realizată fără obținerea în prealabil a unei autorizații. Aceasta se emite la ghișeele 14 și 15 din Sala Ghișeelor de la parterul primăriei, în baza unei solicitări. La ghișeu, solicitantului i se calculează taxa, în funcție de numărul de distribuitori și de zilele de distribuire a materialelor publicitare. Solicitantul primește de la PMO dovada înregistrării solicitării și chitanța privind achitarea taxei (10 lei/persoană/zi), acte care trebuie prezentate în cazul unui control al Poliției Locale.”