S-a încheiat jurizarea imaginilor primite pentru Concursul internațional de artă fotografică „Via, vinul și bucuria de a trăi”, dedicat Zilei naționale a gastronomiei și vinului românesc și dotat cu premii în bani și medalii.

Concursul a fost organizat de Asociația Internațională „Euro Foto Art”, unicul membru regional al Federației Internaționale de Artă Fotografică, recunoscută de UNESCO, Summit Agro România, Asociația pentru Civilizația și Cultura Vinului „Millésime”, în parteneriat cu Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, sub auspiciile FIAP.

Organizatorii au primit pentru concursul internațional 265 de imagini realizate de artiști fotografi din Italia, Japonia, Serbia, R. Moldova, România și Ungaria. Juriul a acceptat pentru Salonul internaționale 183 de imagini și a acordat un număr de șapte plachete „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly” pentru colecțiile artiștilor fotografi: Veaceslav Bruma și Anatol Poiată EFIAP (MD), Radu Gabor, Tudorel Ilie și Morvay-Szabó Edina AFIAP (RO), Masami Kato (JP) și Tóth Tamás (GB). Medalia de aur „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly” a revenit artistului fotograf Mészáros Ödön (HU), cea de argint, Ancăi Adriana-Andrea (RO), iar cea de bronz, lui Kenéz Éva (HU). Trofeul AIEFA a fost acordat artistului fotograf Marian Plaino EFIAPs (RO), iar trofeul juriului a revenit artistul fotograf Ovi D. Pop. Premiul de excelență „Milésime” a fost acordat artistei fotograf Kisera Hayase (JP) pentru lucrarea „Șablon chihlimbar”. Premiul III a primit artistul fotograf Incze Domokos AFIAP (RO) pentru lucrarea „In memorian Papi Lajos”. Premiul II a fost acordat artistului fotograf Hős Norbert (SRB), iar Premiul I a revenit artistului fotograf Virgilio Bardossi MFIAP, EFIAPd3.

Vernisajul expoziției și festivitatea de înmânare a premiilor vor avea loc în cadrul manifestărilor dedicate Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc, sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 18.00, în Centrul pentru Cultura și Civilizația Gustului din Cetatea medievală Oradea (corpul I). Cu această ocazie, va fi lansat și albumul, intitulat „Via, vinul și bucuria de a trăi”, care va apărea cu sprijinul financiar Summit Agro România și în îngrijirea editurii „Euro Foto Art”. Fotografiile acceptate și premiate vor fi instalate pe simezele Centrului Expozițional FIAP Oradea – România, dar și în Galeriile „Matei Stegerean și Ștefan Vilidár István”, Centru Expozițional EFA din Palatul Princiar al Cetății medievale Oradea (corpul E, parter).

Momentele muzicale vor fi oferite de reprezentantul Grupului Cultural „Duo Sola Fide” din Oradea, artistul de violă Thurzó Sándor József (violă), și de artiștii Rock Filarmonica Oradea - Florian Chelu Madeva (chitară) și Alexandrina Chelu-Schorr (voce), care vor interpreta mai multe piese din repertoriul național și internațional.

Fotografiile expuse se vor putea viziona și pe ecranele din mijloacele moderne de transport ale municipiului Oradea, graţie protocolului încheiat între AIEFA și OTL. Expoziția va rămâne la dispoziția publicului vizitator până în 6 noiembrie, în zilele de luni și miercuri, între orele 14.00 – 18.00, marți, joi și vineri, între orele 10.00 – 14.00.  Accesul publicului la toate galeriile este gratuit.