Preotul-regizor Ciprian Mega va trebui să-și ia adio de la visul de a ajunge președinte al României, după ce Biroul Electoral Central i-a respins dosarul de candidatură.

Printre cele 11 dosare de candidatură respinse duminică seara de Biroul Electoral Central se numără și cel al preotului-regizor Ciprian Mega. Cele peste 200.000 de semnături au fost strânse de prieteni, după cum a mărturisit preotul, care s-a înscris în cursa pentru Cotroceni ca independent.

Ciprian Mega a debutat ca regizor, în 2015, cu scurtmetrajul „Nunta lui Iov”, filmul fiind selectat, în același an, la Festivalul de la Cannes. În 2016, debutează și în lungmetraj, cu pelicula „Dimineața care nu se va sfârși”, cu Ela Ionescu, Valeriu Andriuță și Ovidiu Crișan, în rolurile principale. Dincolo de subiectul extrem de incitant - povestea unei prostituate românce în Cipru - filmul „Dimineaţa care nu se va sfârşi” scoate la iveală aspecte grave privind diaspora și neimplicarea diplomației în problemele grave cu care se confruntă românii aflați peste graniță. Cum la fel de bine aspectate sunt fisurile din interiorul clerului, atunci când politicul impune și dispune.

Producția, purtând semnătura lui Ciprian Mega, este una care iese din linia obișnuită a cinematografiei românești, asta și datorită faptului că regizorul (care semnează și scenariul) este preot. Născut pe 24 iulie 1985, Ciprian Mega a absolvit Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău. A urmat studii universitare de licență la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu și studii postuniversitare, de doctorat, în Marea Britanie, la Nottingham și Londra. Hirotonit preot în 2009, ajunge, un an mai târziu, în Biserica Ortodoxă a Ciprului, unde formează parohia românească și construiește prima biserică românească din Cipru și un așezământ românesc în proximitatea ei. Ciprian Mega este căsătorit cu Laura Mega, scenograf și producător de film, și are patru copii: Iliana, Maria, Anastasia și Pavel.

Ultimul său film, „21 de rubini”, realizat în Oradea, a devenit și mai controversat, după ce a fost prezentat în cadrul Festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie 2024), deși festivalul nu mai este recunoscut de țările occidentale. Regizorul fimului, Ciprian Mega, s-a fotografiat atunci alături de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.