Președintele Klaus Iohannis a declarat, azi, că după data de 15 mai, în funcție de modul în care va arăta situația noilor infectări cu virusul SARS-Cov-2, putem vorbi de măsuri de relaxare a restricțiilor.

Iohannis a spus că este timpul să ne gândim la ceea un plan de relaxare, însă doar atunci când condițiile vor fi îndeplinite.

„Acum este în vigoare un decret pentru starea de urgență care se termină pe data de 15 mai. Deci după data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toții măsurile impuse de autorități și lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci în faza de relaxare”, a spus președintele.

Potrivit acestuia, relaxarea va fi făcută în pași, nu va exista o relaxare dintr-odată, mai ales să specialiștii spun că virusul nu va dispărea.

„Trebuie să continuăm să trăim cu anumite restricții. Aaceste chestiuni însă se hotărăsc baza dovezilor științifice și medicale de către politicieni de către Guvern. Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu de către Ministerul Sănătății, cu cei care sunt efectiv implicați în gestionarea epidemiei. Aceste lucruri vor fi aduse la cunoștința publicului de către autoritățile care se ocupă concret de aceste chestiuni, voi face eu declarații, va face premierul declarații, va face ministrul Sănătății declarații, vă face ministrul de Interne, iar pe partea economică, unde iar se lucrează pe un parchet de repornire a economiei, sigur, ministrul Economiei va face aceste declarații”, a mai spus președintele României.

 

Reacţie dură la planul lui Streinu-Cercel

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o reacție virulentă la adresa planului lui Adrian Streinu-Cercel, spunând că în țara noastră nu vor fi impuse măsuri totalitare, iar un astfel de plan este „inacceptabil”.

Președintele Iohannis nu a pronunțat numele Institutului Național „Matei Balș” sau a directorului său, Adrian Streinu-Cercel.

„În nici un caz aceste măsuri nu vor fi anunțate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel. Și am avut chiar în aceste zile un contraexemplu de cum nu, de la un institut, de altfel bine cotat. A apărut o documentație care venea să explice ce trebuia făcut. Așa nu se poate. Nu poate fiecare institut, oricât de bine ar fi cotat, să vină cu un plan propriu să îl pună pe masă și să spună <așa se va întâmpla>. Repet, lucrurile se vor întâmpla așa cum vor fi decise de autorități, în baza dovezilor clare, practice, științifice. A apărut o idee care a adus la foarte multă neliniște și vreau să vă spun clar cum stăm aici. Într-un astfel de plan cineva propunea de exemplu, o măsură aberantă, altfel nu pot să îi spun, cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă și duse într-o anumită zonă de carantină”, a spus Ioahnnis.

Potrivit acestuia, astfel de măsuri sunt inacceptabile.

„Așa ceva nu se va întâmpla, este inacceptabil! Noi trăim într-o societate liberă. În niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare. Persoanelor în vârstă le spun clar: Stați liniștiți! Nu vine nimeni să vă ia de acasă să vă ducă în carantină, nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane. Atunci când va fi nevoie, vom veni și vă vom explica ce măsuri trebuie luate ca să vă protejați voi față de această boală, în niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane, care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul 21. Astfel de planuri prost gândite și prost prezentate nu fac decât să inducă panică în populație și panica este ultimul lucru de care avem nevoie”, a mai spus președintele.

În proiectul propus de Adrian Streinu Cercel apare o nouă categorie de risc, și anume 40-65 de ani. Bătrânii ar trebui să mai stea izolaţi încă 12 săptămâni.

Pentru categoria de 65 de ani măsurile imediate propuse de şeful de la „Matei Balş” sunt „izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată”.

Potrivit documentului, „susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor”, iar monitorizarea să fie realizată de poliţia locală şi autorităţile locale.

Pentru noua grupă de risc apărută, cei între 40 - 65 de ani, proiectul lui Cercel prevede „izolare totală” acolo unde este posibil (în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie, respectiv acolo unde se poate lucra de acasă) şi decalarea programului de lucru astfel încât să înceapă munca la 7.30.