Preţul combustibililor la benzinării a luat-o complet razna. În decurs de câteva ore preţurile au urcat de la 7,2 lei la 9 lei, pentru a ajunge la 11 lei litru de motorină şi benzină. Veştile au circulat cu viteza fulgerului pe reţelele de socializare şi instantaneu s-au format cozi imense.

 

Veştile rele au început să curgă în jurul prânzului, când au apărut primele imagini cu preţul carburanţilor la benzinării.

„Ia uitați oameni buni ce fac patronii din Valea lui Mihai cum a scumpit motorina de la 8,5 la 9 lei litru aveți grijă pentru că se fură la pompa asta fac patronii de la benzinărie”, scrie un localnic, sub o fotografie de la pompă.

„Litrul de motorină: Ungaria: 479,9 forinți (preț plafonat în toată țara), echivalentul a vreo 6,70 lei; Oradea: 7,6 lei (preț fixat după nu se știe ce reguli). Mă compar cu vecinii noștri pentru că suntem cam pe același nivel (nu-mi veniți cu prețurile în Germania ori Franța). Liderii maghiari și-au protejat cetățenii prin plafonarea prețurilor la anumite alimente și la combustibili. Ai noștri au neobrăzarea să se facă doar că «poartă consultări», fără să stabilească nimic concret.

Vorba unui prieten: lor le convine, că doar bagă benzină sau motorină folosind cardul de serviciu, ăla emis de instituții, așa că de ce le-ar păsa de pulime?

Pentru ăștia am eu o vorbă. Nu o scriu, din bun simț și pentru că știu că nu așa responsabilizezi niște politicieni execrabili, cum n-am mai avut vreodată.

Între timp, în Oradea e haos în mai multe zone, blocate pur și simplu de șoferi semi-panicați și ultra-nervoși, ce se reped să alimenteze la benzinării. Mai bine la 7,6 litrul, decât vreo 9-10, cât indică bursa zvonurilor, extrem de activă în astfel de situații”, scrie Adrian Laboş pe pagina sa de facebook.

De la Beiuş au apărut printre primele semnale că la benzinării se petrece ceva. Imaginile cu scumpirile din oră în oră au fost plasate pe reţelele de socializare şi au aruncat în aer liniştea oamenilor care s-au năpustit la benzinării să mai prindă măcar un plin la preţ decent. Este vorba de fotografii cu o benzinărie din Beiuș, unde prețul benzinei ajunsese la 11,10 lei pe litru. De remarcat că e vorba de un benzinar independent, afiliat MOL.

„Dacă războiul nu se termină, dacă arabii nu pompează mai mult în curând o să fie 11-12 lei, dar şi aşa e un preţ mincinos nu ştiu cine îl acceptă, în 2008 la 150 $ barilul era 4,50 lei, acum la 120 $ barilul e 8 lei”, observă C.A. Nergheş.

„Eu am fost acum 15 minute într-o benzinărie pe centură (centura Oradiei - n.r.). 10,50 lei motorina. N-am alimentat”, scrie şi Flavius Bunoiu.

„Nu există nici un argument pentru această isterie în masă!”, scrie Ciprian Solyom într-un alt comentariu. „Cotația petrolului a scăzut de ieri până azi cu 5%, iar celălalt factor care influențează prețul este cursul dolarului, care a scăzut și el cu 1% față de ziua precedentă. Astfel că mâine ar trebui să vedem teoretic o scădere a prețului la pompă.”

În această seară toate intrările în Oradea sunt blocate de coloane uriaşe de maşini care aşteaptă să alimenteze la benzinăriile de pe traseu.

De unde a început această isterie şi cine a avut interesul să o declanşeze rămâne de cercetat, însă anumite site-uri au aruncat bomba scumpirilor în social-media deja cuprinsă de flăcările panicii. Rostogolirea ştirilor a depăşit rapid graniţele judeţului, cozi imense formându-se în judeţele Sălaj, Cluj, Alba, Satu Mare şi Arad... şi mai departe.  

Unul dintre declanșatorii aglomerațiilor de la benzinării a fost un zvon neconfirmat, publicat de unele televiziuni de știri și site-uri, că în această noapte prețul ar urma să urce la 9 sau chiar 10 lei pe litrul de carburant. Informația nu a fost confirmată de autorități, însă a fost alimentată de discuțiile de pe canalele de socializare ale unor grupuri de transportatori, care s-au rostogolit și au ajuns la oameni.

 

Ministrul Energiei amenință cu controale benzinăriile care au majorat nejustificat prețul

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a amenințat cu controale benzinăriile care au majorat nejustificat prețul. El spune că este vorba de speculații, care trebuie pedepsite.

„Nu există absolut niciun motiv ca mâine benzina să ajungă la 11 lei, dar există motive mâine, și am discutat și cu primul-ministru, ca organe de control ale statului român să se ducă peste benzinăriile care au ridicat nejustificat acest preț pentru că au apărut în poze prețuri de 11 lei, de 9 lei, de 10 lei, și de mâine să înceapă controale pentru că deja mi se pare că este o speculație, iar speculațiile trebuie aspru pedepsite mai ales în situații de criză, cum suntem acum, cu război la frontieră”, a spus miercuri seara, la Digi24, Virgil Popescu. El susține că în această perioadă apar multe zvonuri.

„Suntem cu un război la frontieră. Există foarte multe zvonuri, foarte multe fake-news-uri, este un război hibrid și ne putem aștepta ca în această perioadă să mai apară tot felul de zvonuri, așa cum am avut și cu valuta, că nu există valută în România. Există valută în România”, a mai spus ministrul. Virgil Popescu a spus că nu sunt justificate cozile apărute miercuri la benzinării. „Nu este niciun motiv pentru a sta la coadă. Nu se va dubla prețul”, a spus Popescu. El susține că în România nu se poate vorbi de lipsă de benzină și motorină.

 

Guvernul reacționează la cozile din benzinării: Nu există motive reale! România are stoc de carburant

România are suficiente stocuri de carburant și nu sunt motive pentru accelerarea prețurilor la pompă, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, după ce în marile orașe s-au format cozi imense la benzinării. 

„Nu există motive reale pentru creșteri accelerate de prețuri în România. Țara noastră are stocuri suficiente de carburant”, a spus Dan Cărbunaru. Acesta a precizat că prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus să se înceapă controale ample la stațiile de alimentare cu carburant. 

„Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”, a mai spus Cărbunaru.

În orașe s-au format cozi kilometrice la benzinării.

„E o nebunie fără sens. Este ritmul de scumpire normal, dat de situația actuală. Nu există nicio problemă cu aprovizionarea cu carburant”, a spus un antreprenor care are business cu o stație de carburant în Sibiu.