Sâmbătă, 19 septembrie, a fost inaugurată Oradea Hospitality Management Academy (OHMA), prima şcoală de ospitalitate din România, dezvoltată sub licenţa École Hôtelière de Lausanne – EHL. La festivităţi a fost prezent Arthus Mattli, ambasadorul Elveţiei în România.

Festivitatea de inaugurare a avut loc în campusul Colegiului Partenie Cosma, de pe strada Armatei Române. Au fost prezenţi, alături de ambasador, secretarul de stat pentru turism Răzvan Pârjol, Călin Ile, reprezentant al hotelierilor din România, viceprimarul Florin Birta şi inspectorul general şcolar Virgil Blage.

În cadrul primului centru de învăţământ vocaţional de ospitalitate din România vor fi susţinute două module, unul de management hotelier şi unul dedicat artei culinare. Costurile pentru urmarea cursurilor, care se află sub licenţă elveţiană şi sunt recunoscute internaţional se situează între 1400 de euro şi 6000 de euro pentru un elev, tarifele oscilând în funcţie de complexitatea cursului pe care a ales să-l urmeze. Cursurile sunt împărţite pe trei niveluri: începător, intermediar şi avansat. Fiecare nivel are o durată de şase luni.  Cursurile sunt predate de traineri din România şi din Serbia. Pot preda exclusive trainerii care au obţinut certificarea EHL şi care au experienţă acumulată în cadrul unor hoteluri de lanţ şi de lux.

În acest moment, la cele două module s-au înscris în total 20 de cursanţi, atât din Oradea cât şi din alte oraşe ale ţării.

În acest moment, Școala de ospitalitate este găzduită, gratuit, în campusul școlar al Colegiului Economic Partenie Cosma, însă viceprimarul Florin Birta a anunţat că Primăria Oradea va pune la dispoziţia şcolii şi hotelul pe care-l deţine în Cetate. Florin Birta a dat asigurări că municipalitatea va susţine OHMA, dar şi alte iniţiative similare, pentru a schimba în bine calitatea serviciilor de ospitalitate.