Cu un buget total de puțin peste 2,92 de miliarde de lei, Primăria Oradea a reușit în acest an să-și depășească propriul record, cel de 2,81 de mialiarde de lei, de anul trecut. Și în 2024, cei mai mulți bani, aproape 1,28 miliarde de lei, adică 44%, se vor duce pe investiții.

Primăria Municipiului Oradea a stabilit calendarul bugetar pe anul acesta. Față de anul trecut, până la aprobarea în Consiliul Local, estimată a fi pe 9 februarie, Primăria va organiza și o consultare cu cetățenii, eveniment care va avea loc pe 1 februarie, de la ora 16.00, în Sala Mare a instituției.

„Îi așteptăm pe orădeni să vină cu propuneri. Ele pot fi formulate pe adresele primăriei până pe 8 februarie și în dezbaterea pe care o vom organiza pe 1 februarie. În ceea ce privește actualul buget, este cel mai mare din istoria postdecembristă a Oradiei. Peste 2,9 mialiarde de lei, adică în jur de 600 de milioane de euro. În 2023 am plătit sume importante pentru proiecte cu ajutorul unor credite bancare. Acești bani vor fi recuperați de la finanțatori iar creditele bancare vor fi achitate. Avem anul acest aun buget echilibrat, care asigură funcționarea optimă a serviciilor publice precum și fonduri importante pentru dezvoltarea orașului. Cheltuielile operaționale vor fi în acest an de puțin peste 1,64 de miliarde de lei, adică 56% iar investiții vor fi de aproape 1,28 de miliarde de lei, adică 44%”, a spus, printre altele, primarul Florin Birta. Conform acestuia cele mai importante 3 investiții din 2024, sunt: noua unitate de producție energie în cogenerare de înaltă eficiență - un proiect de puțin peste 117 milioane de lei, construirea și dotarea noului Spital de boli infecțioase și pneumologie de pe strada Vlădeasa - puțin peste 98 de milione de lei și a treia etapă de reabilitare a sistemului de termoficare urbană - puțin peste 87 de milioane de lei.

„Din păcate, în ceea ce privește veniturile, este al doilea an cu venituri proprii în scădere. Cauza o reprezintă ordonanța trenuleț care a modificat modul de calcul a impozitului pe venit, ceea ce a dus la o scădere de 3% a acestuia” a spus și directorul Economic al Primăriei Municipiului Oradea, Eduard Florea.

Evoluția investițiilor în Oradea a crescut foarte mult în ultimii ani, de la 115 milioane de lei conform execuției din 2016 la un incredibil 918 milioane conform execuției din 2023. Mai mult, anul acesta, conform planului municipalității, investițiile în Oradea vor depăși 1,28 de miliarde de lei.