Primarul Florin Birta a primit vizita ambasadorului Japoniei în România,  Hiroshi Ueda, care a fost însoțit de Mika Iga, secretar I pe probleme politice.

„Vă mulțumesc pentru vizita dumneavoastră. Sunt onorat să vă primesc azi și să avem această întâlnire. Știu că sunteți pentru prima dată la Oradea și sper să reușiți să vedeți cât mai mult din frumusețea orașului nostru”, a spus primarul Florin Birta, în deschiderea întâlnirii. Primarul i-a prezentat ambasadorului Japoniei echipa care formează executivul Primăriei Oradea, modul de organizare a instituției și schimbările pe care le-a cunoscut orașul în ultimii 12 ani.

„Oradea s-a dezvoltat mult în ultimii ani, acest lucru fiind posibil prin accesarea de fonduri europene. Astfel, în ultimii 12 ani am reușit să accesăm fonduri europene în valoare de 600 milioane de euro, am creat patru parcuri industriale care au dezvoltat în Oradea investiții private de 500 milioane euro. Având în vedere că, în continuare, punem un mare accent pe dezvoltarea infrastructurii orașului, dar și pe modernizarea sistemului sanitar, suntem foarte deschiși la colaborarea cu parteneri japonezi”, a precizat primarul Florin Birta.

„În acest context, primarul l-a informat pe ambasador despre proiectul construirii unui nou spital în Oradea, dotat cu tehnică medicală de vârf, transmițându-i Excelenței Sale faptul că expertiza japoneză în acest domeniu ar fi apreciată la Oradea. La rândul său, ambasadorul Japoniei s-a arătat foarte receptiv față de viitoare parteneriate, arătându-se, totodată, încântat de orașul nostru, pe care l-a caracterizat ca fiind un oraș splendid, cu oameni speciali, clădiri frumoase și o infrastructură urbană ordonată”, menționează Primăria Oradea.

City-managerul Mihai Jurca a dat ca exemplu buna colaborare cu fabrica de motoare electrice din Parcul Industrial I, deţinută de grupul japonez Nidec. Acesta i-a vorbit ambasadorului Japoniei despre agenda Oradea – smart city, IT&C fiind un alt domeniu pentru care Japonia este recunoscută în plan mondial.

Ambasadorul nipon s-a arătat interesat de facilitățile pe care municipalitatea le oferă companiilor ce doresc să investească în Oradea și județul Bihor și și-a asigurat gazdele că Oradea figurează în agenda viitoarelor investiții nipone în România.

În finalul întâlnirii, primarul Florin Birta și ambasadorul Ueda au prefigurat o nouă întâlnire pentru anul 2022, pentru ca premisele bunei colaborări să conducă spre rezultate concrete.