Primarul comunei Sânnicolau Roman, Dumitru Munge, este acuzat de limbaj neortodox şi comportament inadecvat de către un tânăr interpret bihorean din comună. Totul s-a întâmplat marţi, 11 iulie, când Adrian Bojan, cel care a depus reclamaţia, aştepta să intre în audienţă la primar, pentru a se interesa de soarta unei cereri de angajare pe care o depusese în urmă cu câteva zile.

 

Interpretul de muzică populară, Adrian Bojan, din Sânnicolau Român, ne-a contactat în aceste zile la redacţie, nemulţumit fiind de felul în care a fost tratat de primarul comunei după ce a depus la Primărie o cerere de angajare pe un post de asistent medical comunitar. „În cursul zilei de marţi, 11 iulie, aşteptam în audienţă la Primărie pentru a discuta cu edilul PNL-ist Munge Dumitru Marin, în biroul căruia se aflau viceprimarul şi un consilier din comună. Motivul discuţiei urma să fie acela de a vedea dacă primarul a intrat în posesia unei cereri făcute de mine, referitor la solicitarea pe care ar fi putut să o facă Primăria pentru un post la Direcţia de Sănătate Publică Bihor.

Uşa biroului fiind deschisă, l-am auzit pe Munge întrebând deranjat: ,,Ce p..a mea vrea Bojan ăsta?”, moment în care am intrat în birou, am încercat să înţeleg atitudinea primarului şi am părăsit incinta cu un simplu „mulţumesc”, precizează Adrian Bojan. Ulterior, acesta a revenit la primar însoţit de mama sa, înregistrând video cu telefonul discuţia pe care au avut-o cu primarul. „Edilul PNL-ist nu neagă în materialul filmat limbajul pe care l-a avut, deşi încearcă să se disculpe susţinând că l-aş fi făcut mincinos. Mai mult, ne-a amintit că nu l-am votat. Tot el spune: ,,Voi la mine să nu aveţi nici o pretenţie, că nu am nici o obligaţie faţă de voi” şi solicitându-ne în înregistrare să îl lăsăm odată cu atâtea cereri”, mai afirmă Adrian Bojan, care îl mai acuză pe primarul din Sânnicolau Român că şi-a angajat rudele la primărie. „Unii primari din judeţul Bihor s-au învăţat să stea degeaba la Primărie. Încasează lefuri frumoase, mai fac câte o ieşire cu banul statului, pardon al cetăţeanului, şi nu mai sunt interesaţi de rezolvarea problemelor urbei. Şi-a angajat rudele la Primărie. În rest, primarul ştie să se plângă. Toată ziua rage pe toate drumurile că nu are bani şi că cei de la Consiliul Judeţean nu îl ajută cu nimic. Aşa înţelege Munge meseria de primar, el trebuie să stea degeaba la primărie şi alţii să îi aducă bani şi să îi rezolve problemele. Şi uite aşa, edilul din Sânnicolau freacă benzina şi maşina statului pe unde are el chef, de regulă pe la petreceri. Altfel spus, să tot fii primar. Te plimbi, îţi angajezi rudele la primărie, nu munceşti deloc, iar pe cei care îţi fac proiecte, cereri, îi tratezi cu organul genital”, se arată în sesizarea trimisă pe adresa redacţiei Crişana. Un alt reproş pe care Bojan îl face edilului-şef este acela că nu „este primar pentru toată lumea”.                                                                        

„După părerea mea, eu zic că un om cu capul pe umeri şi un om mare al comunei Sânnicolau Roman nu ar trebui să aibă un aşa comportament josnic de ultima speţă. Dacă eşti primar, eşti primar pentru toată lumea, nu faci diferenţe, nu vorbeşti urât la adresa tinerilor sau cetăţenilor pe care îi conduci, nu le zici că nu m-ai votat, nu le zici că tu ai oamenii tăi pe care să îi ajuţi. Eu zic că un primar normal este primar pentru toată lumea. Nu se fac diferenţe şi nu se folosesc cuvinte indecente”, mai precizează Adrian Bojan.

 

„E obişnuit să tot ceară!”

De partea cealaltă, primarul Dumitru Munge demontează toate acuzaţiile care i se aduc, spunând despre Bojan că se revoltă pentru că nu i se mai oferă tot ceea ce pretinde, aşa cum fusese obişnuit de fosta administraţie. „Fosta conducere a Primăriei l-a obişnuit pe Bojani, căci acesta este numele lui real, Bojan este numele de scenă, cu tot felul de facilităţi. De când am venit eu, nu i-am mai aprobat toate cererile. Ba vine şi cere motorină pentru că trebuie să meargă la înregistrări în Sălaj, ba cere abonament de transport la Oradea, de care a beneficiat de altfel câteva luni, iar acum vrea să înfiinţez un nou post special pentru el”, ne spune primarul, care a negat că i s-ar fi adresat în acel mod obscen lui Bojan. „Nu am zis aşa ceva”, spune edilul-şef, recunoscând, însă, că le-a spus lui Bojan şi mamei sale că nu le datorează nimic pentru că nu l-au susţinut în campania electorală. Referitor la celelalte acuzaţii, cum ar fi cea că şi-a angajat rudele la primărie, Dumitru Munge a declarat: „Sunt primar de un an şi am făcut două angajări, însă nici una dintre persoanele angajate nu e rudă cu mine. Doar viceprimarul e finul meu, dar nu am nicio vină că a fost şi el ales”. Cât despre „statul degeaba”, şi aici edilul vine să-l contracareze pe Bojan cu ceea ce s-a făcut într-un an de când a fost ales primar. „Despre activitatea mea la Primărie vorbesc faptele. Sunt primar de un an şi am 1 km de asfalt, capela este în construcţie, facem foraj pentru rezolvarea problemei privind alimentarea cu apă care durează de ani de zile, în curând va fi dat în folosinţă un centru de zi pentru copii romi. De asemenea, aşteptăm să fie semnat un proiect pe AFIR, în valoare de 1 milion de euro, privind realizarea unui drum agricol de 17 km, precum şi alte două proiecte pe PNDL, unul în valoare de 2,2 milioane lei, privind reţeaua de apă-canal, şi unul în derulare, privind modernizare drum Roit - Livada de Bihor şi intravilan Roit - Berechiu - Sânnicolau, în valoare de 6,6 milioane lei”, ne-a declarat primarul. Întrebat de ce nu solicită aprobare de la judeţ pentru înfiinţarea unui post de asistent medical comunitar, primarul ne-a asigurat că s-a interesat despre o astfel de posibilitate şi i s-a spus că persoana care ar ocupa un astfel de post ar urma să fie plătită tot de la bugetul local. „În condiţiile în care noua lege a salarizării presupune un efort financiar de 1,3 miliarde lei vechi în plus, bani care vor afecta bugetul de investiţii, nu sunt de acord să mai înfiinţăm un post, mai ales că nu suntem obligaţi prin lege”, a conchis primarul Dumitru Munge, care ne-a asigurat că nu se comportă urât cu locuitorii comunei, doar e mai autoritar, că altfel, spune domnia sa, nu s-ar putea face treabă.