Noua sală polivalentă Oradea Arena găzduiește, în perioada 6-10 iulie, Campionatul European de CS:GO, unde cele mai bune echipe de CS:GO se luptă pentru titlul de campioană și pentru un loc la Campionatul Mondial care va avea loc în Bali (Asia).

Evenimentul este primul festival de Esports organizat la noi în ţară, la care participă peste 160 de profesionişti în jocurile electronice din 28 de ţări europene.

Festivalul Digital Crusade 2022 reunește, pe lângă Campionatul European de CS:GO, alte cinci competiții în jocuri, precum League of Legends, Dota 2 și FIFA. În cadrul Campionatului European de CS:GO (Euro CS:GO 2022), reprezentanta României (echipa OneTapGaming) va lupta împotriva altor 15 echipe europene. Cele șase competiții ale festivalului pun la bătaie premii totale în valoare de 50.000 euro.

Detalii despre fenomenul Esports în România, dar și despre cum campionatele de jocuri video pot fi un prilej bun de promovare națională, au oferit ieri, în cadrul unei conferințe de presă: Mihai Cotos – director Digital Crusade; Octav Crețu – CEO Romanian Esports League; Alexandru Chira – director executiv Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune; Silviu Ionuț Căzănescu – Esports Manager Digital Crusade; Tiago Fernandes – Vice President of European Esports Federation; Paul Bolog (Werty) – Esports caster și Neculae Alexandru Iulian (Conacu) – Influencer. 

„Oradea Arena găzduiește, pentru prima dată, un Campionat de Egames, o competiție de jocuri digitale, jocuri pe computer. Evenimentul reprezintă o premieră pentru Oradea și pentru România, o competiție la nivel european pentru 16 echipe de gameri, care vin din întreaga Europă, iar câștigătorul va pleca la finala ce va avea loc în acest an, în Bali”, a declarat pentru CRIȘANA Alexandru Chira, directorul executiv Visit Oradea.

Prin acest eveniment, orașul de pe Crișul Repede este pus pe harta competițiilor electronice.

„Ne-am dorit mult să aducem și un astfel de eveniment la Oradea, dincolo de competiții sportive, evenimente cu muzică clasică, festival medieval, evenimente financiare sau medicale, deoarece această categorie de public - adolescenți sau tineri -, poate să devină în timp și viitorul turist adult al orașului”, a menționat Alexandru Chira.

„Pentru noi, cel mai important lucru este ca evenimentul Digital Crusade 2022 să reprezinte o piatră de temelie în dezvoltarea fenomenului Esports în România. Ceea ce se întâmplă la Oradea nu este doar o simplă competiție, ci, mai degrabă, un festival dedicat tuturor pasionaților de jocuri electronice și oamenilor care își câștigă traiul din acestea. Sunt multe activități pe care vizitatorii le vor putea face în cadrul festivalului, nu doar să se uite la meciurile echipelor preferate, ci și să guste din toate surprizele pe care le-am pregătit, fie că e vorba despre activități diverse, până la jocuri Old School din ‘75 până în prezent. Noi ne așteptăm ca toți orădenii iubitori de jocuri să fie alături de noi”, a precizat Mihai Cotos, CEO al Digital Crusade.

În luna iunie, a fost introdusă propunerea de modificare a legii sportului în Parlament - este vorba de un proiect de lege pentru recunoaşterea sporturilor electronice (Esports) în România - astfel încât esports să poată fi dezvoltată şi organizată la fel ca şi ramurile sportive clasice. În toamnă, dacă legea modificată va trece de toate comisiile, esports-ul ar putea fi recunoscut ca sport oficial în România, ceea ce va duce la dezvoltarea industriei esports, de la jucători şi echipe, până la cluburi, asociaţii şi organizatori de competiţii.

Programul Digital Crusade 2022 este următorul: astăzi, 6 iulie, competiţia Esports Corporate Championship CS:GO - semifinale şi finale, Crusaders Crown (League of Legends) - semifinale şi Euro CS:GO – grupe; joi, 7 iulie - Campionatul Girl Gamer - semifinale şi finale, Euro CS:GO - grupe, concert 5GANG; vineri, 8 iulie - competiţia Esports Corporate Championship LoL - semifinale şi finale, Crusaders Crown (League of Legends) - finale, Euro CS:GO – grupe; sâmbătă, 9 iulie - Euro CS:GO - semifinale, concert Macanache; duminică, 10 iulie - Euro CS:GO - final, concert El Nino.