Procurorul Ciprian Man, de la DNA Oradea, a spus miercuri noapte, la ieșirea de la audierile de la Parchetul General, că își cere scuze judecătorilor onești din România care s-au simțit jigniți de limbajul folosit în cadrul înregistrărilor de la acea unitate de parchet. Imediat a venit replica din partea judecătoarei Florica Roman.

 

„În numele colectivului DNA Oradea, îmi cer scuze judecătorilor onești, de bună credință din România care s-au simțit jigniți de limbajul care a fost folosit în cadrul dialogului”, a declarat Ciprian Man, la ieșirea din sediul PÎCCJ.

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a deschis un dosar penal având ca obiect conținutul înregistrării din interiorul DNA Oradea, în urma denunțului unui ONG, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem în această cauză. În cursul zilei de miercuri, au fost audiați mai mulți procurori de la DNA Oradea.

DNA structura centrală a informat, tot ieri, că adjunctul Călin Nistor, a dispus o anchetă la DNA Oradea, precizându-se că a fost sesizată și Inspecția Judiciară pentru a verifica posibile abateri disciplinare săvârșite de procurori.

„În temeiul prevederilor art. 65 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, ale art. 7 lit. s) din Regulamentul de ordine interioară a Direcției Naționale Anticorupție, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 1643/C/2015 și ale dispozițiilor art. 3 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2002, coroborate cu dispozițiile art. 85 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, Procurorul șef adjunct, care exercită atribuțiile procurorului șef al DNA, domnul Nistor Călin, a dispus efectuarea unui control la Serviciul teritorial Oradea, având ca obiect activitatea de urmărire penală desfășurată de procurorii din cadrul acestei unități de Parchet în cauzele despre care se face vorbire în înregistrările apărute în spațiul public”, informează DNA, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, după finalizarea activității, vor fi dispuse măsuri în funcție rezultatele cuprinse în raportul de control ce se va întocmi cu această ocazie.

„Totodată, a fost sesizată și Inspecția Judiciară din cadrul CSM pentru a verifica posibile abateri disciplinare săvârșite de procurorii din cadrul Serviciul teritorial Oradea”, mai arată DNA.

Avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din ianuarie 2018, despre care spune că nu știe dacă e autentică. În înregistrare se vorbește de urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei". Avocatul susține, pe site-ul casei de avocatură pe care o reprezintă, că a primit înregistrarea anonim și dă numele celor care ar fi participat la ședința DNA Oradea, spunând că le recunoaște vocile personal. Astfel, el îi nominalizează pe procurorii Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin și Rus Lucian, de la DNA Oradea.

 

Reacţia judecătoarei Florica Roman

 

„Date fiind declaraţiile publice ale procurorilor DNA Ciprian Man şi Cristi Ardelean, prin care aceştia îşi recunosc vocile în înregistrarea în care vorbeau despre cum să «liniştească» judecători făcându-le dosare penale, însă susţin că vorbele nu au fost urmate de acţiuni, am adresat o solicitare conducerii centrale a DNA pentru a clarifica public dacă cele spuse de respectivii procurori au fost sau nu puse în practică”, susţine judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea, într-o scrisoare adresată conducerii centrale a DNA.

Pentru corecta informare a opiniei publice, aceasta solicită clarificarea mai multor aspecte. Astfel, judecătoarea doreşte să afle dacă „după 19 ianuarie 2018, când cei 5 procurori au purtat discuţia «liberă», «colegială», vreunul dintre dintre procurorii DNA Oradea participanţi la discuţie a pus în aplicare planul de intimidare a judecătorilor, premeditat la întâlnirea respectivă, prin efectuarea de acte de urmărire penală împotriva unor judecatori de la Curtea de Apel Oradea sau Tribunalul Bihor la scurt timp după data discuţiei (circa 20 zile)”, solicită judecătoarea. Ea mai cere „să clarificaţi public de către cine a fost mandatat procurorul Ciprian Man să vorbeasca public în numele DNA Oradea, în condiţiile în care acesta nu mai ocupa nici o funcţie de conducere în cadrul acestei structuri de parchet”.

„Referitor la afirmaţia acestuia, «scuze» îţi ceri cuiva de care te loveşti din greşeală pe trotuar ori îl calci pe picior la rând, nu cuiva căruia i-ai încălcat drepturile, distrus cariera, ori l-ai vătămat fizic şi psihic.

Apoi, să-ţi ceri «scuze» faţă de cei pe care tu-i consideri «oneşti şi de bună credinţă», care, chipurile, s-ar fi «simţit jigniţi de limbajul folosit» la adresa altora, dar să nu spui nimic despre cei 16 judecători şi 9 procurori, care au fost cercetaţi penal între 2013-2018 de către DNA Oradea, şi nici despre cei pe care i-ai vătămat prin acţiunile abuzive constatate definitiv de instanţe, nu face decât să demonstreze aroganţa şi totalul dispreţ faţă de oameni al acestui procuror”, susţine judecătoarea Roman.