După apariția în spațiul public a unui filmuleț în care un profesor de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” s-a filmat în clasă, împreună cu mai mulți elevi, purtând măști de clovni, iar o profesoară instiga la nepurtarea măștii, Inspectoratul Școlar anunță că a depus plângere penală împotriva lor.

Profesorul de lupte de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” s-a filmat în clasă împreună cu mai mulți elevi purtând măști de animale, cu explicația că Guvernul și Ministerul determină elevii și profesorii să se comporte ca niște „animăluțe în țarc”. 

Al doilea caz este al unei profesoare care se lăuda că nu poartă masca la ore și își trimitea copiii fără mască la cursuri.

„Inspectoratul Școlar a luat la cunoștință de intervenția regretabilă a unui cadru didactic de la un liceu din Oradea care în timpul unei ore de curs a avut un comportament inadecvat pentru statutul acestuia și în contextul epidemiologic în care ne aflăm. „Prestația” domnului profesor a fost filmată și încărcată pe contul de facebook al acestuia.

În acest sens a fost contactată unitatea de învățământ unde este încadrat domnul profesor pentru a lua măsurile ce se impun în această situație. Astfel s-a constituit la nivelul școlii comisia de disciplină care urmează să analizeze faptele săvârșite și să ia masurile care se impun”, se afirmă într-un comunicat al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor.

Mai mult, conform aceleiași surse, în cursul zilei de miercuri, a fost depus un denunț penal împotriva profesorului pentru zădărnicirea combaterii bolilor prevăzută de art. 352 Cod penal.

„De asemenea, un astfel de denunț va fi înaintat împotriva unei doamne profesor care instigă la nepurtarea măștii, unul dintre copiii dânsei refuzând categoric purtarea măștii în spațiul școlii.

Subliniem faptul că Inspectoratul Școlar Județean Bihor, prin atribuțiile care îi revin, monitorizează modul în care se respectă măsurile referitoare la siguranța, securitatea elevilor și sănătatea acestora, asigurând consiliere și sprijin cadrelor didactice, elevilor și părinților pentru desfășurarea unui proces intructiv-educativ de calitate în condiții optime de învățare, dar, în același timp, sancționând derapaje care nu definesc sub nicio formă corpul profesoral din județul Bihor”, se mai afirmă în comunicat.

Culmea este că după ce a fost chemat la IȘJ Bihor, profesorul a postat un nou mesaj pe facebook în care declară că își susține în continuare punctul de vedere, subliniind că are dreptul să se exprime liber (o confuzie des întâlnită la multe persoane, în care libertatea de a spune este confundată cu conținutul mesajului): „Da...., am avut parte de o dimineață deosebită... Vreau să vă anunț pe această cale că îmi susțin în continuare punctul de vedere, adică nu sunt de acord cu purtarea maștii în timpul orelor de curs. De ce? Păi atâta timp cât elevii stau și socializează împreună înainte și după orele de curs fără mască pe gură, stau înghesuiți la poarta școlii să li se ia temperatura.... înainte de gard nu iau Covid decât după gard, în sala de curs? Nu am îndemnat nici un adolescent să nu poarte mască, nu am îndemnat pe nimeni să nu respecte legea. Dar cum rămâne cu art. 30 din Constituția României, articol care ne spune că avem dreptul de a ne exprima liber, fără nici o constrângere. Dacă și libertatea de exprimare a opiniilor personale a ajuns o problemă reală pentru instituțiile statului, atunci ne întoarcem în comunism... Am pretenția că trăiesc intr-o țară democrată, liberă, care își respectă cetățenii. Dacă ni se ia și dreptul la exprimare liberă unde ajungem? Sclavi totali, supuși peste măsură? Eu imi doresc pentru copiii mei să se poată exprima liber, îmi îndemn copiii să respecte legea, dar să-și cunoască și să lupte pentru drepturile lor”.

Pe fir au intrat și oamenii legii.

„Poliţiştii s-au sesizat imediat după apariţia imaginilor în spaţiul online iar bărbatul a fost sancţionat contravenţional conform prevederilor Legii nr. 55 din 2020, pentru neportul măştii de protecţie în spaţii închise, cu amendă în valoare de 2.500 lei”, a declarat comisarul şef Alina Fărcuţa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.