Instituţia Prefectului Judeţul Bihor a găzduit ieri, 6 septembrie, o întâlnire de lucru la care a fost prezent secretarul general adjunct al Guvernului, printre temele discutate fiind prevederile Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. 

Întâlnirea a fost organizată de Prefectura Bihor și Consiliul Județean Bihor, iar la discuții au participat secretarul general adjunct al Guvernului României, prefectul Dumitru Ţiplea, vicepreşedintele CJ Bihor Călin Gal şi primari din judeţ.

Temele abordate au fost: Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, modificările la Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, ordonanța Guvernului privind ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică, modificări ale legii energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, plățile prin Programul Național de Dezvoltare Locală și Programul Național de Redresare și Reziliență.

„Programul Național de Investiții a fost aprobat prin Ordonanță de Urgență în ședința Guvernului de vineri, 3 septembrie, și va avea alocat un buget de 50 de miliarde de lei în următorii șapte ani. Programul va finanța patru categorii mari de investiții, cu prioritate fiind cele din domeniul infrastructurii (drumuri județene, drumuri comunale, de interes local, variante ocolitoare ale localităților, poduri, pasaje etc). Alte domenii vizate sunt alimentarea cu apă și stații de tratare a apei, canalizare și stații de epurare și proiectele cu gaze naturale – sistemul de distribuție și racordul la sistemul de transport al gazelor naturale, inclusiv partea de branșament. Conform secretarului general adjunct, cererile de finanțare vor fi transmise într-o aplicație online, iar perioada de depunere va fi de 45 de zile, perioadă estimată să înceapă de la data de 20 septembrie”, precizează CJ Bihor.

Un alt subiect abordat a fost ordonanța privind ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică, adoptată ca efect al creșterii prețurilor materialelor de construcții. „Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului, România este prima țară din Europa care a adoptat un act normativ în acest sens. Ajustarea se face în baza unor indicatori stabiliți de Institutul Național de Statistică, fiind baza unei formule care ține cont de mai mulți factori”, a mai menționat CJ Bihor.