Când auzim de Chopin, de regulă ne vine în minte un singur instrument muzical: pianul. Anul acesta, lumea muzicii clasice comemorează 175 de ani de când Frédéric Chopin, „poetul” pianului, și-a luat rămas bun de la viața lui pământească.

Pentru a marca acest eveniment, Thurzó Zoltán, deţinător a trei titluri Guinness Word Records, care și-a dovedit abilitățile la nivel internațional, va susține, din nou, recitaluri de pian la Oradea. În acest fel, pianistul orădean dă startul unui proiect cultural inedit în orașul de pe Crișul Repede, în cadrul căruia urmează să interpreteze toate lucrările pentru pian ale maestrului în decurs de doi ani, în cadrul a 11 concerte.

Deși muzica sa se încadrează în rândul celor mai pretențioase opere în privința tehnicității, în cadrul primului episod al acestei aventuri muzicale, Thurzó Zoltán va interpreta integrala Valsurilor pentru pian (19 la număr) în 18 august, de la ora 18.00, în sala festivă a Univeristății Creștine Partium.

Durata concertului va fi 70 de minute, iar un bilet pentru concert costă 50 de lei. Biletele se pot obține sunând la numărul de telefon 0742-901.902. 

Valsurile lui Chopin sunt una din cele mai celebre şi populare piese ale literaturii pianistice.

„Pianistul orădean va dărui, în cadrul evenimentelor, întreaga sa fire, pentru ca piesele muzicale să se poată reflecta în complexul său omenesc şi artistic, pentru ca, prin el, prin pulsaţiile vieţii lui, muzica lui Chopin să poată ajunge la urechile și sufletele ascultătorilor. Stilul lui Chopin iese în evidență prin profunzimea nuanței și a expresivității, și nu doar prin complexitatea tehnică. Sinceritatea discursului muzical interpretat de către Thurzó Zoltán va fi în întregime subordonat conţinutului expresiv”, anunță organizatorii evenimentului.