Agenția de Management al Destinației Bihor va demara, începând cu 1 martie 2019, un proiect prin intermediul căruia peste 2,7 milioane euro vor fi investiţi în formarea și specializarea resurselor umane din domeniu turistic și sinergetic acestuia în Euroregiunea Bihor - Hajdú-Bihar.

 

În aceste zile, a continuat seria întâlnirilor de lucru ale proiectului care urmează să fie implementat din 1 martie 2019, în coordonarea Agenției de Management al Destinației Bihor. Intitulat „Crearea și dezvoltarea unei rețele transfrontaliere policentrice de formare și suport în vederea creșterii calității serviciilor turistice și meșteșugărești din județele Bihor și Hajdú-Bihar”, proiectul are o valoare de 2.718.106 euro și este finanțat prin programul de cooperare transfrontalieră Interreg V-A România-Ungaria.

În parteneriat cu Parohia Ortodoxă din Körösszegapáti, Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Parohia Reformată Episcopia Bihor, Parohia Ioșia Nord-Oradea și Mănăstirea Izbuc, Agenția de Management al Destinației Bihor va derula activități privind creșterea eficientă a procentului de ocupare a forței de muncă în domeniul turismului și ospitalității în Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar.

Prin intermediul proiectului transfrontalier, partenerii vor urmări creșterea eficientă a procentului de ocupare a forței de muncă în domeniul turismului și ospitalității în Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar. Se vor realiza strategii transfrontaliere integrate de management al resurselor umane cu personal format și specializat în vederea creșterii atractivității destinațiilor turistice din Bihor și Hajdú-Bihar. În plus, 1.020 de persoane din domeniul turistic vor participa la cursuri de formare/specializare, se vor organiza două workshop-uri și 22 de evenimente (târguri/festivaluri) pentru promovarea produselor locale și se va crea o bază comună a necesarului de resurse umane în domeniul turismului.

Partenerii români au contribuit cu un procent de cofinanțare de 2%, în vreme ce partenerul maghiar cu 5% din valoarea totală a proiectului. AMD Bihor va beneficia de un buget de 402.896 euro, Parohia Ortodoxă din Körösszegapáti - 664.550 euro, Episcopia Romano-Catolică de Oradea - 419.200 euro. Parohia Reformată Episcopia Bihor va primi 405.110 euro, Parohia Ioșia Nord-Oradea - 413.700 euro și Mănăstirea Izbuc - 412.650 euro. Partenerii au ca obiectiv realizarea unei baze comune a necesarului de resurse umane în domeniul turismului.

„Vor fi create șase centre de formare, specializare și suport în domeniul industriei turistice și domeniile sinergetice (ospitalitate, cultură, arii protejate), patru în mediul urban, două în mediul rural în România și Ungaria”, anunță reprezentanții AMD Bihor. Astfel, vor lua ființă Centrul de Formare a Resurselor Umane în Domeniul Turismului al AMD Bihor, Centrul transfrontalier permanent de formare și suport pentru mici meseriași și turism „Renașterea” Körösszegapáti, Centrul indoor și outdoor de formare profesională „Episcopia Bihor”, Centrul de formare și suport în activități turistice și culturale „Basilica Minor” Oradea, Centrul suport de formare și specializare pentru patrimoniu și turism „Ars Ecumenica” – Ioșia și un centru de formare pentru meșteșuguri tradiționale și turism rural „Izbuc-Călugări”.

În cadrul întâlnirilor care au avut loc la sediul Consiliului Județean Bihor, președintele Pásztor Sándor a subliniat că, prin cooptarea mai multor parohii în acest proiect, respectiv prin înființarea diverselor centre de formare profesionale, se acordă un sprijin considerabil comunităților locale, pentru a se promova prin valorile culturale ale fiecăreia, în final aducând un plus la dezvoltarea sectorului turistic bihorean.