Ministrul Tánczos Barna a depus în Parlament, în calitate de senator, un proiect de lege care prevede includerea personalului silvic, alături de polițiști și jandarmi, în categoria de personal pentru care ultrajul se sancționează cu pedepse sporite.

Proiectul prevede majorarea cu jumătate a pedepselor, se anunță printr-un comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, transmis marți.

„Aproape fără excepție, toate actele de ultraj au loc în situații în care personalul silvic intervine în numele statului, pentru prevenirea infracțiunilor la regimul silvic. Este datoria noastră să ne asigurăm că acești oameni, aflați în linia întâi în lupta cu hoții de lemne, se bucură de statutul și protecția cuvenite”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Potrivi sursei citate, în ultimii ani, apărând pădurea, şase pădurari au fost omorâți de hoții de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacați de infractori, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuințe, anexe gospodărești).

Ministrul Barna Tánczos a explicat că proiectul de lege a fost depus după o întâlnire cu reprezentanții Federației Sindicatelor din Silvicultură - SILVA, din data de 21 aprilie, iar modificările vor duce și la „dotarea corespunzătoare a personalului de teren”.

„Înăsprirea regimului sancționator pentru ultrajul săvârșit împotriva personalului silvic va conduce, pe termen scurt, la descurajarea actelor de agresiune la adresa autorității statului, permițând personalului de specialitate silvică să-și îndeplinească atribuțiile într-un cadru mai sigur, iar pe termen lung, va contribui la scăderea infracționalității la regimul silvic”, se mai arată în documentul citat.