Fundaţia pentru Cultură şi Educaţie Ecologistă Ecotop a derulat, în perioada 15 mai - 15 octombrie, proiectul „Călătorind prin arii protejate în județul Bihor”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc.

 

„Scopul proiectului a fost creșterea gradului de implicare a copiilor și tinerilor din comunitățile de pe teritoriul siturilor Natura2000 din județul Bihor în activități de promovare a ariilor protejate, prin intermediul artei fotografice și a activităților de educație nonformală”, spune coordonatoarea proiectului, Eleonora Mircescu.

Partenerii Ecotop în acest proiect au fost: Centrul pentru Arii protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor  - filiala Pădurea Craiului, APS Aqua Crisius și Palatul Copiilor Oradea.

Principalele activitățile derulate în cadrul proiectului au fost următoarele: reamenajarea potecii tematice Lacul Cicoș (a fost curățată vegetația care a invadat poteca, au fost amplasate panourile mici, mărimea A4, care prezintă speciile de plante și animale din rezervație); de asemenea, s-au derulat activități de monitorizare a biodiversității din siturile Natura2000 care au fost în administrarea organizației; a avut loc Quizul online (accesibil pe www.ecotoporadea.ro - secțiunea Quiz), tema jocului fiind legată de siturile Natura2000 - Săcueni, Betfia, Muntele Șes, Pădurea Craiului și Valea Iadei.

„Din păcate, concursul de filme de prezentare a siturilor Natura2000 din județul Bihor nu a fost un succes. Din cauza problemelor din învățământ, cauzate de pandemie, interesul elevilor și al profesorilor a fost foarte redus. Cu toate că termenul de participare a fost prelungit de două ori, s-au înscris doar patru echipe, iar calitatea materialelor trimise a lăsat mult de dorit. Nu a fost acordat niciun premiu, deoarece niciunul dintre materiale nu a atins punctajul minim necesar”, a menționat Eleonora Mircescu.

Potrivit acesteia, tot în cadrul proiectului, au fost amplasate două observatoare pentru păsări, la cele două capete ale potecii tematice de la Lacul Cicoș.

Proiectul s-a derulat în perioada 15 mai - 15 octombrie și a fost finanțat de Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, prin programul Spații verzi, componenta Arii naturale protejate.

În perioada care urmează, Ecotop se va ocupa de ariile protejate avute în custodie, respectiv administrare, împreună cu Asociația Pescarilor Sportivi Aquacrisius, și de activități de educație și conștientizare în comunitățile din siturile Natura2000.