Câștigătorii celei de-a şasea ediții a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) au fost anunțați, în cadru festiv, sâmbătă 28 octombrie, la Gala de Decernare a Premiilor, care a avut loc la Cluj-Napoca.

Două premii au mers către proiecte ale Ambulanței pentru Monumente (Bihor), autoarea lor primind trofeele cu un bebeluș de zece luni în brațe.

Cel mai bun dintre proiectele propuse la fiecare categorie de concurs a fost recompensat cu diplomă, trofeu special creat pentru această ocazie și premii în bani. Momentul care a stârnit zâmbete și lacrimi în același timp, în public, a fost creat de arhitecta Zsak Ivett Greta, câștigătoare a două premii în cadrul BATRA 2023, care și-a ținut discursurile și a primit premiile cu fiul ei de doar zece luni în brațe. Echipa Zero Positive Architecture, din care face parte Greta, a luat premiul la secțiunea principală Proiecte culturale / Inițiative / Experimente, cu lucrarea „Meșteri, voluntari și copii - Activitate în cadrul proiectului Ambulanța pentru monumente Bihor, sat. Luncșoara, jud. Bihor”, și premiul la secțiunea specială Colaborări de impact, pentru „Punerea în siguranță în primă urgență a bisericii de lemn hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Fâșca - Ambulanța pentru Monumente Bihor, sat. Fâșca, jud. Bihor”.

Trofeele oferite câștigătorilor au fost realizate de sculptorul Bandi Daniel David. El este cel care a câștigat concursul de trofee organizat în parteneriat cu Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, special pentru tema Bienalei de Arhitectură Transilvania 2023: (imp)ACT. 

Seara găzduită de Hotel Radisson Blu s-a încheiat cu un concert susținut de trupa TNA (The New Architects), o trupă formată doar din arhitecți muzicieni. Expozițiile din cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania pot fi văzute în continuare în Cluj-Napoca și în cele patru orașe partenere: Oradea, Baia Mare, Satu Mare și Alba Iulia.