Zeci de proiecte complexe au fost analizate de specialiștii Comisiei municipale de urbanism și amenajare a teritoriului (CMUAT) în ședința de săptămâna trecută, printre acestea numărându-se posibilitatea realizării unui aquapark în cartierul Nufărul, construirea unui imobil cu funcțiuni mixte sau realizarea unui ansamblu mixt.

 

Un nou aquapark în Oradea

Firma Aquapark Nufărul Termal a solicitat aviz consultativ pentru construirea unui aquapark pe o suprafață de peste 17.000 de metri pătrați. Comisia de specialitate va studia oportunitatea printr-o documentație de tip Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Investiția ar urma să fie realizată în zona străzilor Iancu de Hunedoara și Depozitului, din cartierul Nufărul.

„Încurajăm inițiativele îndrăznețe din partea investitorilor, iar acest centru de agrement are chiar și posibilitate de extindere. Amplasamentul se află în zona funcțională de activități economice cu caracter industrial de urbanizare, fiind necesară transformarea ei în zonă de agrement”, a precizat Radu Fortiș, arhitectul orașului.

Proiectul prevede amenajarea unei zone cu tobogane, bazin de agrement pentru copii, bazine de înot, jacuzzi, o zonă de alimentație publică, vestiare, recepție, terenuri de volei pe nisip, bloc sanitar și parcări.

 

Ansamblu mixt

Pe platforma fostei fabrici de blănuri Rovex din strada Griviţei se va ridica un ansamblu rezidențial. Firma Sapient Premium a solicitat aviz Arhitect Șef pentru construire ansamblu mixt Rovex - desființare parțială corpuri existente, reabilitare și refuncționalizare corpuri existente și construire corpuri noi.

Potrivit proiectului, se va realiza un ansamblu care va cuprinde funcțiuni mixte de tip alimentație publică, centre de înfrumusețare, aparthotel, respectiv locuințe colective.

Locuințele colective vor fi amplasate în două corpuri izolate, la frontul străzii Griviței, iar funcțiunile mixte se vor regăsi către parcul Cetății.

„Comisia a solicitat punerea în valoare a clădirilor cu caracter istoric prin compoziție volumetrică și finisaje. Piațeta care se va crea cu acces din strada Griviței va avea caracter public și va fi conectată prin intermediul unui coridor de trecere către zona parcului”, a precizat Arina Moș, viceprimarul municipiului Oradea.

Ansamblul va fi compus din 6 corpuri de clădire și va dispune de 164 de apartamente, dintre care 12 în regim hotelier. Corpurile noi vor avea un regim de înălțime de 3S+P+3E+2R, respectiv 4E+R, iar corpurile vechi propuse spre extindere și reabilitare funcțională vor avea un regim de înălțime D+P+4E+R.

 

Imobil cu funcțiuni mixte

Firma Rotty Partner a solicitat aviz arhitect șef pentru PUZ construire imobil cu funcțiuni mixte, instituții, servicii și locuințe colective pe strada Aviatorilor, nr. 52 din Oradea. Terenul are o suprafață de 2.833 metri pătrați și este situat la intersecția dintre străzile Aviatorilor - Nicolae Bolcaș - Aurel Vlaicu. „Potrivit proiectului, se propune construirea unei clădiri cu funcțiuni mixte în regim de înălțime S+P+4E+R. Parterul va fi destinat spațiilor comerciale, în timp ce la etajele superioare, către intersecție, vor fi locuințe colective, iar către zona de locuințe individuale vor fi birouri. Ponderea cea mai mare va fi a funcțiunilor de tip Is (dotări de cartier, comerț, servicii), respectiv 55%, restul fiind ocupat de locuințe și funcțiunile de circulație interioară - 45%. Se vor amenaja 90 de locuri de parcare, dintre care 74 în parcarea subterană”, precizează municipalitatea adăugând că, săptămâna trecută, comisia de urbanism a avizat favorabil volumetria, organizarea spațială și funcțională. Amplasamentul este poziționat la intersecția a șase căi rutiere, iar proiectanții au căutat să ofere perspective dinamice către fiecare dintre ele.